söndag 31 januari 2010

Här kan man faktiskt leva på hoppet

- Hälsade på Liisas mamma i Lahtis. Staden påminner en hel del om Gävle, avståndet till huvudstaden (med motorväg), läget vid vattnet - med nya bostadsområden. Ett nytt (2006) snabbtåg till Helsingfors finns (48 min) vilket jag hoppas ska bli verklighet även mellan Gävle och Stockholm. Lahtis har cirka fem tusen fler invånare. Båda städerna har egna konserthus med symfoniorkestrar, men jag anser att Lahtis är bättre på att ta tillvara på denna tillgång.

De har även fotbolls- och ishockeylag i högsta serien. Jari Litmanen, finlands kanske främste fotbollspelare genom tiderna, har nu återvänt till FC Lahti efter att ha spelat i Ajax, Barcelona och Liverpool. Fast i ishockey kan inte Pelicans jämnföra sig med Brynäs alla guld. Inom skidsporten är emellertid Lahtis mycket större, bl.a. med sin backhoppning.

Precis som Gävle har stan en gammal historisk bakgrund, även om det dröjde länge innan Tsar Nikolaj I av Ryssland beviljade Lahtis stadsrättigheter 1905. Fin arkitektur finns i båda städerna, ex kyrkan i Lahtis som ritades av Alvar Aalto och brandstationen i Gävle ritad av Ferdinad Boberg.

Dags att åka tillbaks till Helsingfors, där det ovanligt nog är mycket mer snö än i Lahtis.

lördag 30 januari 2010

Inomhusaktiviteter när kylan biter ute

Veckoslutet i Finland. Lördagen flanerande i nordens största varuhus - Stockmanns. Sen ut på kort promenad i snön och kylan tills ett mysigt café dyker upp som en räddande ängel.

När man tröttnat på bruset i centrala Helsinki är det skönt med en stunds lugn och stillhet i Tempelplatsens kyrka, eller stenkyrkan som jag kallar den för. Den underbart vackra byggnad som ligger insprängd i berget. Den unika arkitekturen bjuder även på en fantastisk akustik.

onsdag 27 januari 2010

Det våras för insnöad Saab - eller?

- Samtidigt som ett nytt snöoväder drog in över landet så fick Saab en ny ägare, Spyker Cars. Detta utan att skattebetalarna har fått stå för notan. Riksgälden gjorde en bedömning av företagets framtidsmöjligheter utifrån strikta affärsprinciper.

Om Mona Sahlin hade styrt Sverige, hade staten tagit över Saab, det meddelade hon i en intervju i november 2008. Alliansregeringen gick inte i den fällan. Om det finns privata ägare som med eget kapital och en realistisk affärsidé vill ta över, då kan staten vara med och garantera lån. Staten ska inte äga bilföretag. Men förlåt en fundering. Kommer denna satsning att fungera.

tisdag 26 januari 2010

Med Studieförbundet Vuxenskolan till Hofors

- Styrelsemöte med SV Region Dalarna - Gävleborg i Hofors. Vi finslipa budget och verksamhetsplan för 2010. Vårt uppdrag är att stödja och samordna arbetet i våra 15 lokalavdelningar genom utvecklingsinsatser och utbildningsverksamhet, samt att vara en regional resurs för våra grund- medlems- och samverkande organisationer.

Vår verksamhet i Studieförbundet Vuxenskolan (SV) ska vara tillgänglig för alla och bedrivas på ett sätt så att det finns jämlika förutsättningar för alla människor att delta. Vi har ett särskilt ansvar för att nå utsatta människor och grupper, liksom för att övervinna olika typer av studiehinder. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön.

Hofors kommun, som ligger i västra Gästrikland ca 4 mil från Gävle, består av två tätorter, Hofors och Torsåker. Hofors var ursprungligen en liten by i norra delen av dåvarande Torsåkers socken men som utvecklats kring järnhanteringen. Idag kretsar mycket kring Ovako Steel AB.

lördag 23 januari 2010

Brynäs skottar in målen

- Det fanns inga biljetter kvar i Läkerol Arena när Brynäs fick besök av Djurgården. Så jag och Håkan, i grannstugan, åkte ut till sommarstugorna och skottade av taken istället. Snön föll till marken lika tungt som Djurgården föll i ishallen. Torsdag den 18 mars börjar slutspelet.

fredag 22 januari 2010

Hjälp barn som far illa i tidig ålder

- Fick information om socialtjänstens insatser 2008 för barn och ungdom i Gävleborg. Värdefullt med FoU-rapporter om det som varit, men hur är uppföljningen av pågående placeringar?

Fick i alla fall bekräftelse på att förskolorna inte i tillräcklig omfattning anmäler barn som far illa. Sätt in resurser där. Endast 2% av anmälningarna kommer från förskolan, trots att de har dagliga kontakter ofta med hela familjen. De flesta anmälningarna sker i 13-16 årsålderna.

Forskningsrapporten presenterades på Region Gävleborgs styrelse. Vi håller till på Ruddamsgatan i Gävle. Läs gärna mer om regionens arbete på http://www.regiongavleborg.se/

torsdag 21 januari 2010

Företag skapas bland extremt fattiga

- Idag bar det av till Hotell Rival vid Mariatorget. SKL hade politikerinformation. En ny skatteunderlagsprognos presenterades, som visade att Sveriges väg ur krisen har börjat. Därefter följde ännu ett positivt inslag, svininfluensan är nästan helt borta från Sverige för denna gång.

Dagens mest givande information kom från Percy Barnevik, som nu sadlat om från "girig" toppdirektör till engagerad "biståndsminister". I sin sedvanliga blygsamhet var nu målet att utrota den extrema fattigdomen.

Percy pekade på mikrolånens fördelar jämfört med de traditionella bistånden. Percy Barnevik menar att avreglering, privatiserande och frihandel är vad som skapar ekonomisk tillväxt. Tanken är inte att slopa traditionellt bistånd, utan att omfördela biståndet från ekonomiskt stödjande till hjälp till självhjälp.

Mål är att eliminera fattigdom genom att skapa jobb, genom ett tillvägagångssätt som bygger på fem grundläggande områden: kvinnligt entreprenörskap, eliminering av barnarbete, hälsa, demokratiutveckling och miljö. Mikrolån går till kvinnor för jobbskapande investeringar.

Det var mycket upplyftande att höra Percy presentera arbetet inom utvecklingsorganisationen Hand in Hand. Läs mer på www.handinhand.nu

onsdag 20 januari 2010

Redan full fart på valrörelsen

- Ikväll hade vi allianspartier i Sveriges Kommuner och Landsting bjudit in statsrådsberedningen och våra partisekreterare till en träff i SKL-huset. Massor av matnyttig information inför valrörelsen. Erik Ullenhag, fp:s partisekreterare, avslutade med ett mycket inspirerande tal.

På dagen var det partiledardebatt i riksdagen. Aftonbladets läsare gav Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund bästa betyget. Förstår nu varför skolministern är så förtjust i betyg.

Inom Centern i Gävleborg blir det troligen en klar förstärkning. Sven Bergström slutar i riksdagen och istället toppas riksdagslistan av Anders W Jonsson, om nomineringskommittens förslag går igenom.

Stockholm har 270 000 i bostadskön

- Var på en höjdardebatt om bostadspolitik - högst upp i 3:e Hötorgsskrapan. Ohlin-instituet bjöd in. Fyra deltog i lunchseminariet som mycket kom att handla om bostadsbristen i storstäderna:

Debattören Fredrik Segerfeldt presenterade sin nya skrift där han vurmar för marknadshyror.

Stellan Lundström, KTH, förespråkade att dagens system kompletteras med en privat marknad med fri uthyrning och hyressättning. Ett system som fungerar i bl.a. Australien.

Kristina Alvendal (m) ansåg att nu när det införs ägarlägenheter så bör dessa kunna uthyras med fri hyressättning.

Nina Lundström (fp) pekade på det största problemet med så många bostadssökande - det byggs för lite. Byggpriserna måste pressas så att det blir mer intressant att öka byggandet.

fredag 15 januari 2010

Mer makt åt kommunfullmäktige

- Vi gruppledare för kommunfullmäktigepartierna fortsätter vårt arbete med att arbeta fram ett förslag om att införa majoritetsstyre i Gävle efter höstens val. Kortfattat innebär det att kommunstyrelsen består enbart av de styrande partierna. Oppositionen gör sin röst hörd i fullmäktige. Övriga nämnder och styrelser arbetar vidare som idag. Det blir ungefär som riksdag och regering idag arbetar.

Målet är att stärka den demokratiska processen i fullmäktige samt vitalisera kommunfullmäktiges arbetsmetoder. Gävle skulle, om det genomförs, bli första kommun i Sverige med detta system. Ett färdigt förslag räknar vi med att presentera i mars.

måndag 11 januari 2010

Rivstart med sikte på höstens val

- I Söderhamn höll folkpartiets styrelse i Gävleborg årets första sammanträde. Och naturligtvis var det till 90% valfrågor det handlade om. Resultatet av diskussioner om bl.a. valmanifest, mediasatsningar, hemsidor och utbildningssatsningar kommer att inarbetas i valplanen. Men viktigast i kommande valrörelse är att våra kandidater är ute och personligen möter väljarna.

lördag 9 januari 2010

Jag har aldrig sett någon snö

- Satt på trettonsdagsafton i Kairo och pratade med Mohammed inför hemresan till Sverige. Trots sitt 30-åriga liv hade han aldrig sett snö. Därför lite svårt att inse det möjliga att, förutom den vita snön, kan vi köra bil på sjöarna.

Men kanske lika svårt för oss att förstå att 96 % av Egyptens land är obrukbart, trots att vi idag den 9 januari har 100 % obrukbar mark i Sverige.

Den vita bilen till vänster är min - insåg jag vid hemkomsten.

tisdag 5 januari 2010

Avslutar resan med pyramiderna

- Dessa underverk till pyramider lockar besökare från hela världen. Även här är det viktigt med en bra guide. Och stanna inte som de flesta turister på framsidan - det är från öken-sidan dom tre stora och tre små pyramiderna är som vackrast.

Vi åkte även in till stan och visades runt i Egyptiska museet med världens största samling antikviteter, bl.a med konstföremål från Tutankhhamuns grav.

Hörde att det faktiskt kommer regn över Kairo, cirka 20 mm per år. Och det är 20 mm mer än vad som faller söderut i Luxor och Aswan!

måndag 4 januari 2010

Åsnekärran i Kairos kaos

- Inrikesflyget fungerar utmärkt och flygplatserna i Luxor, Aswan och Kairo nya och fina. Men att åka bil är inte lika lustfyllt, speciellt inte i Kairo-regionen med sina 20 miljoner invånare. Trafiken får mig att nästan jämföra stan med New Delhi. När det gäller avgaser så är det till och med värre. Undrar vad dom har i tankarna?

söndag 3 januari 2010

Egypten är till 96 % öken

- Fick båtskjuts över till den botaniska trädgårdsön som anlades i början av 1900-talet. Här är det svårt att begripa att vi befinner oss i ett ökenlandskap. Aswan kan ses som en större oas innan Sahara helt tar över. Inte ens Nilen mäktar med att ge någon grönska längs stränderna söder om stan.

lördag 2 januari 2010

Promenad längs Aswans gator

- Jag har svårt med den kulturkrock som man får vid promenaden längs gatorna. Visst är alla affärsägare snälla, men ack så ettriga. Önskar man i lugn och ro kunde stanna för att titta på allt spännande som erbjuds. Och när man gjort en "strålande" affär och prutat bort halva priset, säger min egyptiske vän att jag skulle ha börjat med 10 % och inte gått över 30.

Denna dag lämnade vi livet på kryssningsbåten och flyttar in på hotell Mövenpick på Elephantine Island.

fredag 1 januari 2010

Philae templet räddades sten för sten

- Året började med en segeltur med en faluka på världens längsta flod. Lunch och en titt på den ofärdiga obelisken i Aswan.

Därefter besökte vi Aswandammarna. Vid byggandet av den nya stora dammen tvingades man att flytta Philaes tempelkomplex, sten för sten, till ön Agilkai där den återuppbyggdes (fotot).