söndag 30 juni 2013

Fick förnyat förtroende i Grötängen

- Så var det åter dags för årsmöte i Grötängens Samfällighetsförening. Solen sken och det bestämdes att jag fortsätter som ordförande under två år. Föreningen vid Testeboåns södra strand är uppdelad i tre delar, en för skötsel av vår äng, Grötängen. Den andra för vägen, Grötängsstigen och den tredje för skötsel och drift av sommarvattnet.

Raka spåret till Sveriges Järnvägsmuseum

- På Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle finns utan tvekan en av världens finaste järnvägshistoriska samlingar. Här finns allt från de största ångloken till minitåget. Loket ovan är det 143 ton tunga F-loket som 1918 i Getå störtade av banvallen. 41 dog i Sveriges svåraste järnvägsolycka.

lördag 29 juni 2013

Olivia delar med sig som instruktör


- Olivia bestämde sig att som instruktör ge Veikka några goda råd om hur man slår en backhand i badminton. Själv räknar hon med att toppa formen lagom till sin tvåårsdag i september.

fredag 28 juni 2013

Tillbaks till sommaren vid Testeboån



- Har man två killar som gäster från Finland i sommarstugan är det väl naturligt med bad och vedeldad bastu?

torsdag 27 juni 2013

Det blev en hisnande åktur på Grönan idag

- Tatu och Veikka flög över från Finland får att stanna hos oss några dagar. Vi mjuklandade på Gröna lund och dess berg- och dalbanor. Dagens gemensamma favorit för oss blev "vilda musen", en hisnande åkatraktion.

Dagens glada politiska nyhet - EU:s långtidsbudget är äntligen i hamn. Nu kan vi i EU-länderna fokusera vårt arbete på genomförandet av budgeten och EU-2020. Tänker med killarna på besök att vi måste få bort ungdomsarbetslösheten långt innan de ska ut på arbetsmarknaden = PRIO 1.


onsdag 26 juni 2013

Fortsatt satsning på järnväg enligt remissförslag

- Ett förslag till ny länstransportplan är nu ute på remiss. Den finns tillgänglig på  www.regiongavleborg.se . Svar önskas före 17 september.
 Hur skapar vi ett mer tillgängligt transportnät för länsbor och besökare. Stor del av de 940 miljoner som ska fördelas under 2014-2025 föreslås användas för förbättrad kollektivtrafik, samt gång och cykeltrafik. Förbättrad kompetensförsörjning är en målsättning med planen. Öka tillgängligheten till arbetsmarknader - även utanför Gävleborg, samt förbättrad tillgång till utbildning.

tisdag 25 juni 2013

Kroka arm med Stockholm och stärk Gävle som regioncentra

- Seminariedag på Elite Grand Hotel i Gävle om de nya strukturfonderna och dess möjligheter för Gävleborg. Ulf Johansson (fotot) från Sweco var en av dagens föreläsare.

Dags att stärka länets styrkor, inte använda eu-fonder till nya "roliga och spännande" projekt. Stärk spetskompetensen och industrikunnandet inom exportnäringen. Värna forskningen på Högskolan genom samverkan med andra starka utbildningsorter. Satsa på Gävle hamn och låt det gå bra för Gävle. Ökad satsning på förnyelsebar energi. Kroka arm med Uppsala och Stockholm genom bl.a. bättre kommunikationer.

Dags att samlas kring målen i EU 2020-strategin och länets Regionala Utvecklingsstrategi (RUS).  Ledorden bör vara samordna, förenkla och framför allt focusera.

måndag 24 juni 2013

Ovanlig start på en måndag

- Vi avvaktade till efter lunch med att åka in till Gävle. Istället blev det en naturskön joggingtur.
- Passerade bron i Åbyggeby (fotot), därefter genom Hille och vidare tillbaks via Forsbybadet.

- Vi såg en liten hackspett som blev matad av föräldern, men även denna huggorm som passerade vägen.

- Stannade vid vägkanten några gånger för att smaka på årets första smultron. Härlig start på måndagen.

fredag 21 juni 2013

Så ska en midsommarafton firas

- Efter sillunch i respektive stuga samlades vi och fikade på Grötängen.
- Naturligtvis "fanns små grodorna" på reportoaren när det var dags för dansen kring midsommarstången.

- Eftersits vid Testeboåns strand innan grillarna tändes på kvällskvisten.

torsdag 20 juni 2013

Människorna lämnar Stockholm

- Vissa tar båten ut i skärgården, andra sätter sig i bilköer ut ur stan. Själv tog jag efter några timmars sömn tåget till Gävle. Stockholm töms på folk under midsommarhelgen.

onsdag 19 juni 2013

Snabbvisit i Bryssel med Regionkommitten

 ENVE-utskottet hade flera intressanta ärenden på dagordningen. Vi diskuterade bl.a. två viktiga miljöfrågor;

EU-strategi för klimatanpassning för att förebygga negativa effekter av temperaturhöjningen. Klimatförändringens följder blir alltmer kännbara. Bra med EU-övergripande måldokument, men mycket av det praktiska arbetet sker på nationell och/eller lokal nivå. Därför tveksamt till rättsligt bindande instrument på eu-nivå eftersom riskbilden varierar kraftigt mellan olika delar av Europa.

 - Grönbok om strategi för plastavfall. Cirka tio ton sopor, främst plast, dumpas i haven. På land bränns sopor öppet. Massor kastas i naturen eller förs till soptippar. Högsta prioritet bör ges åtgärder för att förbättra insamlingen.

Enbart i Sverige använder vi c:a 75 kg plast per år. En mindre del samlas in. 3/4 av det eldas och blir till el och fjärrvärme, sk energi-återvinning. Bra, men mycket miljövänligare vore om vi satsade på material-återvinning.



tisdag 18 juni 2013

Stiftelsen som tryggar utgivningen av tidningar


- Årsstämma med Nya Stiftelsen Gefle Dagblad. Vi i valberedningen hade inga problem att få igenom förslaget till styrelse. Stiftelsen äger aktier i MittMedia Förvaltnings AB och verkar för att trygga utgivning av tidningar med liberal kurs.

När kvällen kom och det var dags för middag tvingades jag lämna gänget för att åka söderut.

Träffade tidigare på dagen personalen i utvecklingsprojektet för besöksnäringen i Gävleborgs län. Projektet ”Nu kör vi” ska stärka turism- och besöksnäringen i länet genom att jobba med samverkan inom i första hand tre arbetsområden: Digital tillgänglighet, Destinationsutveckling och Internationell marknadsföring.

måndag 17 juni 2013

Klockgjutarparkens öde inte avgjort

- "I väntan på dagens kommunfullmäktige i Gävle kl 9." Dagens huvudpunkt blev budgeten för 2014 och skattehöjningen på 75 öre. Jag är inte främmande för skattehöjningar om behovet finns för äldreboenden, förskolor och annat inom kärnverksamheten. Nu rör det sig främst om satsningar, investeringar och ökade driftskostnader, inom idrottssektorn. Dessa kommande driftskostnader bör främst bäras inom befintliga ramar. Men majoriteten, s+mp+v, drev igenom skattehöjningen och budgetförslaget.
- Idag kom Mark- och miljödomstolen från Östersund på besök. De ville på plats ta del av förslaget att bygga två sexvåningshus i Klockgjutarparken. Både vi parkvänner som överklagat och kommunen fick möjlighet att informera om för och nackdelar med detaljplanen. Dom i målet väntas i september.

söndag 16 juni 2013

Ingen vilodag denna söndag

- Det är mycket som ska ordnas inför midsommaren. Idag blev det bland annat gräsklippning både av gräsmattan och Grötängen, där midsommarfirandet sker. Dessutom Liisas favoritsyssla, inköp av blommor.

lördag 15 juni 2013

Jordgubbstårta i Sollentuna


Förväntansfyllda blickar när vi firade Susannes födelsedag - två dagar i förskott.

Efter att släppt iväg Susanne och Marcus, för att de i lugn och ro skulle kunna äta middag på en av Stockholms krogar, fick Liisa och jag en helkväll med Olivia. Mysigt!

fredag 14 juni 2013

Enigt krav på dubbelspår på Ostkustbanan


- Följde webbsändningen när infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (th) tog emot Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025. Positivet att satsningen på Gävle hamn fortsätter och att kvarstående sträckor av enkelspår Gävle-Uppsala blir dubbelspår. Däremot mycket besviken att ingen ända liten järnvägssträcka av dubbelspår finns med på Ostkustbanan.

Lyckades efter detta förslag från Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm (tv) ena länets riksdagspartier i kravet att ett dubbelspår Gävle-Sundsvall är nödvändigt ur ett regionalt, nationellt men även internationellt perspektiv, vilket EU tydligt framhållit. Ett oerhört viktigt godsstråk, men även mycket viktigt för regionens arbetsmarknad. Betydelsefullt nu att vi försöker hålla ihop över partigränser och länsgränser för att påverka politiken, som nu tar över ärendet från Trafikverket och skickar ut det på en remiss.

torsdag 13 juni 2013

Träffade Gävleborgs riksdagsledamöter

 - Jag var med Göran Unger (tv) och Kerstin Oremark från Region Gävleborg till riksdagen för ett planeringsmöte om de angelägnaste infrastrukturbehoven. Bra uppslutning och god stämning. Roligt att vi kan komma överens om viktiga regionala framtidssatsningar. Med på mötet bl.a. Elin Lundgren (mitten) och Tomas Tobé (th).

Förmiddagen ägnade jag åt möten med Sveriges Kommuner och Landsting. Alltid givande att träffa politiker från olika delar av landet.

onsdag 12 juni 2013

Kvällspromenad längs Norr Mälarstrand


- Kontorsdag i Gävle. Kvällsmöte i Stockholm. Därefter kändes det uppfriskande, denna sköna sommarkväll, med en strandpromenad från Slussen till Fridhemsplan.Som synes var det fler än jag som passade på att sträcka på benen.

tisdag 11 juni 2013

Studentens lyckliga dag



- Det blev mycket bilåkande idag. Startade i Huskvarna med stopp i Stockholm innan jag slutligen nådde målet i Gävle. Det var fler som var ute efter vägarna och åkte. Lite spartanskt kanske, men dom syntes ändock väldigt lyckliga, dessa nyblivna studenter.

Till höstens läsår fortsätter folkpartiet driva utbildningspolitiken i samma riktning som hittills: fokusera på höjda kunskapsresultat, förbättra tryggheten och studieron på skolorna och, framför allt, stärka läraryrkets status.

måndag 10 juni 2013

Storkparet Veera och Willy S

 - Lämnade familjen Claussen och storkparet som funnit sitt bo på tomten. De lär vänta tillökning om några veckor! Ett orosmoment inför framtiden för storkarna är faktiskt vindkraften, men vindsnurrorna är bra för människans välbefinnande....

söndag 9 juni 2013

Swingolfen har nått Tyskland

 -Swingolf har blivit populärt i Tyskland, Schweiz och i Frankrike där den kommer ifrån. Idag premiär för oss. Spelplats Hamburg. Fick denna runda i present förra året när jag fyllde. I Swingolf används en universell tresidig klubba, en något större boll och hålen är behagligt stora. Ett spel som gör det möjligt för de flesta att gå en runda.

lördag 8 juni 2013

Från grönskande vidder till skybaren 20up

-Underbar cykeltur i Ochsenwerder, Reitbrook och med paus för jordgubbar och glass i Tatenberg. Blir lika överaskad varje gång vi kommer hit över den vackra natur som erbjuds så nära storstaden.
 Tog senare buss och pendeln in till centrala Hamburg för att på den portugisisk restaurangen Beira Rio på Reimarusstrasse fira Eva Salgman (th) som i veckan fyllde jämna år. Avslutade kvällen/natten med ett besök på skybaren 20up på Empire Riverside hotel.

fredag 7 juni 2013

Resan snurrar vidare mot Hamburg


- Vart jag ser vindkraft vid vindkraft jag ser. Denna gång längs vägen mellan Berlin och Hamburg. Det är full fart på utbyggnaden i Tyskland precis som på hemmaplan i Gästrikland. Vildmarken runt Jädraås har omvandlats till Nordens största landbaserade vindkraftspark. Vilka konsekvenser får detta för djur och natur? Och vilka konsekvenser blir det av Tysklands satsningar på kol, gas och vindkraft för att ersätta kärnkraften?

När vi kom fram till Ochsenwerder i Hamburg möttes vi av grillmästaren Heino. Irma och Theo hade sökt sig från solen in i skuggan för att följa sonens färdigställande av middagen.

torsdag 6 juni 2013

6 juni är för mig Raoul Wallenbergs dag

Efter en promenad i Tiergarten, Berlins största park på 210 hektar, fick vi en pratstund med två trevliga poliser. De var på uppdrag att följa en fredlig demonstration utanför den turkiska ambassaden, som ligger i anslutning till parken.

- Vid Checkpoint Carlie finns Mauermuseet. Här handlar det naturligtvis mycket om murens uppgång och fall samt om dåtidens gränsövergång mellan Väst- och Östtyskland (fotot). Men först möts du i museet av en utställning om Raoul Wallenberg. Vår svenska ambassadör som 1944 räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. Raoul är en förebild för oss som vill stå upp mot förföljelse, främlingsfientlighet och antisemitism. Att denna dag, 6 juni, svenska nationaldagen få minnas och hedra denna man känns gripande.

onsdag 5 juni 2013

Äntligen mer kunskaper om en världsstad. Denna gång - Berlin

 Försöker lära mig mycket under veckan om denna världsmetropol. Det känns som om Berlinarna lärt sig av historien när de bygger för framtiden. De bygger smakfullt med bevarande av grönområden!
Började dagen från toppen av huvudstaden, dvs med  en tur  upp i TV-tornet.
Underbar utsikt och dessutom en bra grundutbildning i "Var är var".
Därefter ner. En båttur under alla dessar broar, fler än vad Venedig har! Passerade nya riksdagshuset (fotot). Visste inte att det fanns så många vattenvägar i denna 3,4 miljoners stad. Berlin är till ytan riktigt stort men som den känns, ännu. en mycket  trivsam stad att promenera runt i.

tisdag 4 juni 2013

Kommunismens mur mot "utvandring"



- Mellan 1949-1961 flydde över 2,5 miljoner från kommunismen i öst till väst. Därför "tvingades" de stoppa "utvandringen" med taggtråd och senare med muren. En bit av Berlin-muren finns kvar som en påminnelse av kommunismens och nazismens grymheter under 1900-talet. Nu lever Europa äntligen i fred.

måndag 3 juni 2013

Ich bin ein Berliner!

- John F Kennedys ord virvlar runt i huvudet när jag för första gången svänger in på Kochstrasse i Berlin. Tar in väskorna i en lägenhet i samma kvarter som Checkpoint Charlie, fd. gränsövergången mellan öst- och väst-Berlin 1945-1990.

söndag 2 juni 2013

Parkernas riddare! Jo, jag tackar!

- "Ju mer Gävle växer, desto mer försiktig måste man vara med grönområdena. De kan inte återskapas, säger Gävleparkernas största förkämpe." Detta är hämtat från Arbetarbladets stora intervju i söndagstidningen med mig om Gävles parker. Själv tillbringades en del av dagen joggandes runt Kastellet i Köpenhamn. Ett av de bäst bevarade fästningarna, omgiven av en underbart grön och skyddad park.

lördag 1 juni 2013

Genom ett regnigt Sverige


Efter en bilfärd genom ett regnigt södra Sverige kunde vi avsluta dagen på bästa sätt, med en vacker sommarkväll och god mat, sjötunga, vid Nyhavns kaj i Köpenhamn.