lördag 31 augusti 2013

En internationell viktig mötesplats

- Besökte Ekudden. Under 30 år bodde här Urho Kekkonen, varav 25 år som president. Ekuddens bastu blev Finlands och världens kändaste bastu. Kekkonen koncentrerade mycket av sin politiska verksamhet till Ekudden (Tamminiemi).  Bastun blev stället för bl.a. regeringsförhandlingar och inofficiella utrikesförhandlingar.

fredag 30 augusti 2013

Höga kusten från hög höjd

- Efter ännu en intressant dag om hur vi nationellt och regionalt strävar efter att skapa en långsiktig konkurrenskraftig turistnäring lämnar jag Örnsköldsvik. Tar en sista blick över Ångermanlands vackra kust.

I Höga Kustens skärgård görs nu stora satsningar för att skapa " En skärgård i världsklass". Ulvön, Köpmanholmen,  Trysunda, Skeppsmalen, Skuleberget. Ja, platserna är många därnere som är värt ett besök.

torsdag 29 augusti 2013

Nätverksträff kring Sveriges besöksnäring

-  Möte i Örnsköldsvik med Regionala Nätverket för Turism. Syftet med nätverket är att lyfta fram näringspolitiska frågor, turismens status och dess roll för regional utveckling. Vi höll till i Elite Plaza Hotel (t.h) som invigdes i våras.

De två kranarna på fotot utgör ett landmärke och stärker Ö-viks identitet som hamn- och industristad. Vipparmskranarna byggnadsminnesförklarades 2010. I Gävle finns det tre gamla kranar kvar som står och förfaller. Kan vi ta lärdom från staden i norr?

På kvällen fick vi en guidad tur med M/S Poseidon längs Höga kustens natursköna skärgård.

onsdag 28 augusti 2013

Jämställdhet - kulturpolitik och musik däremellan

- Deltog i Region Gävleborgs analysseminarium tillsammans med kommunchefer för att diskutera Jämresursens framgångar och utmaningar inför framtiden. Hur skapar vi ett Gävleborg som är lika attraktivt för kvinnor och män? Fick goda exempel från Ljusdal och Gävle. Vi arbetade också praktiskt i grupper om hur det framtida arbetet med jämställdhetsintegrering kan se ut.

På kvällen deltog jag i en dialog kring kulturpolitik och konstnärlig kvalitet i Gävle.Innan diskussionen gavs vi möjlighet att lyssna när Lise & Gertrud uppträdde tillsammans med Gävle Symfoniorkester i konserthuset.

tisdag 27 augusti 2013

Liisa och Raoul - dagens favoriter för mig


- Idag var det två år sedan Leijonborg vigde Liisa och mig på Hasselbacken på Djurgården. Det firade vi med middag på Wärdshuset Ulla Winbladh. Därefter Griegs pianokonsert med Estlands Symfoniorkester i Berwaldhallen. Denna konsert ingår i årets Östersjöfestival.
- Innan detta var det dags för Olle Wästberg att inleda Raoul Wallenbergs dag vid Nybroplan. Dagen ska uppmuntra till arbete för civilkurage samt tolerans och mot främlingsfientlighet och rasism. Erik Ullenhag och Mark Levengood (fotot) var två av talarna som fick mig att förstå titeln på dagen "En person kan göra skillnad".

Raoul Wallenberg vågade. Under slutet av andra världskriget hjälpte han förföljda judar att undkomma döden. Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti varje år handlar om att visa civilkurage och att en enda människa kan göra skillnad. En liten insats för dina medmänniskor i skolan, på arbetsplatsen, eller i kompisgänget gör stor skillnad.

måndag 26 augusti 2013

Vårda det vi har!


- Seminarium på Näringsdepartementet om förslaget till nationell plan för investeringar i järnväg, vägar, sjöfart och flyg 2014-2025. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd höll i trådarna.

Gods- och persontransporterna har ökat ordentligt de senaste årtiondena, samtidigt som infrastrukturen och transportsystemet inte mäktat med att svara upp mot denna utveckling. Och allt pekar på ökad gods- och persontrafik med bil, tåg, lastbil och sjöfart.

Riksdagen har beslutat att anslå 522 miljarder under dessa år, men önskemålen är mycket större ute i regionerna. Behovet av upprustning är störst inom järnvägssektorn. Viktigt där att vi nu inte kör igång nya miljardslukande satsningar på exempelvis nya snabbtågsbanor innan dagens järnvägsnät fungerar.

Symboliskt var att färden denna morgon med tåg Gävle-Stockholm som högst ska ta 1,5 timmar idag tog 2,5 pga förseningar.

söndag 25 augusti 2013

Kalas i Hemlingby sen förlust på Strömvallen

- Hannes (t.h) fyllde 12 år. Det firade han med tårtkalas hemma i Hemlingby. Emil och jag dit. Sen åkte Emil till Österfärnebo för att döma fotboll. Själv tog jag en promenad till Strömvallen. Fick där se Helsingborg vinna över Gefle IF. Men vädret var strålande.

lördag 24 augusti 2013

Äntligen dags för årets gårdsfest i England

- Årets gårdsfest i bostadsrättsföreningen England i Gävle blev otroligt lyckad. Vädret, stämningen, lekarna, uppslutningen och den fantastiska maten som några av oss (inte jag) lagat. Indiskt, polskt, grekiskt och t.o.m lite svenskt på menyn.

fredag 23 augusti 2013

Härliga tider - Wahlström säljer Nejonögon

 - Åkte till Stockholm på torsdagen. Åter till Gävle idag vid lunchtid. Hinner knappt låsa upp dörren innan mobilen ljuder. Min speciella spanare, Reijo, ringer från Stortorget. Akut utryckning. Fiskaren Wahlströms finns som vanligt på fredagarna på torget. MEN idag har han årets första Nejonögon. Kövarning och inte mycket kvar! Snabbt iväg. Köpte ett halvt bast. Om du inte vet hur mycket det är så är svaret; tre kast.

onsdag 21 augusti 2013

Gåsholma bjuder på skärgårdsidyll

Längst upp i Gävle kommun, 5 mil från stan, ligger denna natursköna lilla fiskeby. Numera domineras byn av sommargäster. Men nu när skolorna börjat har lugnet lagt sig över skärgårdsidyllen. Vi njöt av det vackra vädret på byns enda café. Sen hem för att koka potatis och avnjuta fisken som vi köpte av en fiskare i Gåsholma.

tisdag 20 augusti 2013

Snart dags för gårdsfest

- På lördag samlas vi i Bostadsföreningen England här på gräsmattan för årets gårdsfest. Vid dagens styrelsemöte finputsade vi planeringen. På matbordet kommer det att finnas främst indiska och polska rätter, allt tillagat av boende i föreningen.

måndag 19 augusti 2013

Folkpartimöte med sikte inför valet 2014

- Medlemsmöte med Folkpartiet i Gävle. Bra uppslutning och livliga diskussioner. Vi diskuterade bland annat vår politiska plattform inför nästa års val.

söndag 18 augusti 2013

Årets kräftkalas i Grötäng

- En mycket lyckad kräftfest blev det. Och även vädret var kalas. De flesta av grannarna i lilla Grötängens stugförening fanns på plats.
- När skymningen kom var det dags att sätta ut marschallerna längs andra sidan av Testeboåns strand. När lördagen övergått till söndag och dansmusiken tystnat var det så dags att ta farväl.

fredag 16 augusti 2013

Undersökte lekplatsers nöjesvärde med Olivia


- Efter torsdagens möten i Gävle kändes det avkopplande när Liisa och jag ägnade hela fredagen åt en enda liten person - Olivia. Vi testade lekplatser i Kronobergsparken och i Sollentuna.

onsdag 14 augusti 2013

Esplanaden i Gävle med sina stamfuchsior

- Esplanaden i Gävle kom till efter stadsbranden 1869. Den skulle fungera som en brandgata som skydd för framtida bränder. Stamfuchsiorna, som vintertid finns i växthus, förgyller Esplanaden under sommarhalvåret.

Första besöket på Region Gävleborg efter sommaren ger mig många givande och trevliga samtal med kreativa personer på vårt kontor. Lyckas fylla ytterligare tomrum i min almanacka inför hösten.

Kvällsmöte med folkpartiets fullmäktigegrupp på kvällen. Så roligt med dessa dagar efter sommaren att åter träffa så många glada och utvilade personer. Hösten verkar bli riktigt skojig efter denna härliga sommar.

tisdag 13 augusti 2013

Nu är det slut på gamla tider

- På vägen mot Gävle passerar jag resterna av Råsunda. I och med att den nya nationalarenan Friends Arena har tagits i bruk rivs nu Råsundastadion för att ersättas med bostads- och kontorshus.

I Gävle sätter jag mig ner för att grovplanera början av hösten. Anmäler mig till bl.a. remissmöte på Näringsdepartementet om Sveriges framtida transportsystem. Dialog kring kulturpolitik och konstnärlig kvalitet i Gävle. Regionalt Nätverk för Turism i Örnsköldsvik. Analysseminarium om jämställdhet. Översiktsplanens roll för en framgångsrik regional utveckling i Gävleborg.

måndag 12 augusti 2013

Vardagen tillbaks i gamla gängor


- Måndag. Slut på semestern för de flesta. Och sommaren verkar ha slut på sol. Sitter i bilkön som Stockholmarna kallar rusningstrafik. Undrar vad det heter när trafiken rullar snabbare?

söndag 11 augusti 2013

Full fart på Fullriggarens tak

- Vi är inne i sommarens längsta regnperiod. Normalt brukar detta vara en av sommarens solsäkraste perioder. Eftersom gårdagskvällens festande gick över till söndag så blev det foton från nattens firande istället för bilder på de regndroppar som många tillsammans faller under söndagen.
I bakgrunden, nedan, syns Gasklockeområdet där Getaway Rock Festival pågick. Musiken som når Liisas öron är välbekanta. 1970 var hon och lyssnade på Deep Purple i Hannover. Denna kväll, när regnet vräkte ner som värst, spelade dom i Gävle.
I Göteborg höll Jan Björklund på söndagen sitt sommartal.
 
- "En av de stora reformerna under nästa mandatperiod borde vara att återförstatliga den svenska skolan! Kommunaliseringen har misslyckats."
 
-"I den nya lagstiftning vi nu jobbar med skall bara ägare som har långsiktiga ägarambitioner godkännas. Det kommer i praktiken att utesluta de flesta riskkapitalbolag.
Vi ska ha valfrihet. Vi ska ha mångfald. Vi ska ha friskolor. Men vi ska bara ha aktörer som är långsiktiga och seriösa."
 
 
 

lördag 10 augusti 2013

En vandring uppför Testeboån för laxen

- Testeboån är en liten vildlaxälv. I år har det varit torrt och vattennivån låg. Frågan är hur laxen ska lyckas vandra uppför ån den närmsta tiden?

Liisa och jag hade en betydligt lättare vandring till Håkan och Susanne. Idag bjöd de på en fördrink vid Testeboåns strand. Därefter middag på Fullriggaren med utsikt över Gävle. Detta en present från förra året när vi fyllde jämnt.

fredag 9 augusti 2013

Hem till Anna och Johan i Hagaström

- Vi avnjöt en god lunch hemma hos Anna och Johan i Hagaström. Här i Gävles västra förort bodde jag och jobbade på Durotapet under andra halvan av 70-talet. Haga herrgård som i kombination med strömmen i Gavleån gav namnet Hagaström. Här fanns tidigare bl.a. ett tegelbruk och t.o.m en järnvägsstation, men numera är det bara Durotapet som skapar sysselsättning.

torsdag 8 augusti 2013

En tur till Strömsbro när regnet kom

- Tillsammans med några grannar från sommarstugan passade vi denna regniga afton på att gästa Birgitta på Syster Stinas väg. Ett helt nytt litet bostadsområde, endast ett korthål från golfbanan.

Trevligt namn på vägen.  Diakonissan Stina Andersson arbetade i Strömsbro åren 1945—1979. Äldre Strömsbrobor har berättat för mig vilken eldsjäl Stina var. Ständigt på plats där hon behövdes. Stina Andersson avled 2003, 87 år gammal.

onsdag 7 augusti 2013

Hälsade på Johan Thunberg på Laxön


- Från Carl Larsson till Johan Thunbergs ateljé  i Älvkarleby. Två vackra platser, Sundborn och Laxön, att njuta av speciellt sommartid. Två konstnärer, en historisk och en fortfarande verksam. Trevligt att varje år göra ett besök hos Johan och få en pratstund om vad som är på gång.

tisdag 6 augusti 2013

Fick yttre och inre förbättring av huvudet.


- Besöken hos mina frisörer Minoo och Helen på ML-salongen (Gävles äldsta frisersalong) på Drottninggatan ger både kunskaper och ny frisyr. Deras ständiga kontakter med mamma och övrig släkt i Iran gör att de kan förmedla vardagslivet för många i Iran. En numera tuff tillvaro för de som inte har stora tillgångar.

Hassan Rouhani höll idag sin första presskonferens i Teheran som nyvald president. Jag finner ett visst hopp om en ljusning i förbindelserna med övriga världen.  Mycket sämre kan det i alla fall inte bli. Minoo är lite mer försiktig men hoppas naturligtvis att situationen för folket i Iran kan gå mot bättre tid; lägre arbetslöshet, rimliga matpriser och ett styre som bygger på mänskliga rättigheter. Vi får närmast se om det blir förhandlingar kring deras kärnenergiprogram. Framgångar där och västvärldens sanktioner kan minska. Iran måste öppna sig för medborgarnas skull.

måndag 5 augusti 2013

Välkommen kära du!


- Har länge tänkt visa Liisa hur familjen Larsson bodde. Idag efter en timmes bilresa var vi där i Sundborn. En idyllisk bit av Dalarna med en betydelsefull kulturell svensk historia. Carl och Karin var föregångare i bl.a. konst och heminredning. Under slutet av 1800-talet började makarna Larsson att inreda sitt hem och den enkla stugan “Lilla Hyttnäs” förvandlades under cirka tjugo år till ett av Sveriges mest omtalade hem.

Dåtidens vänner och några ovänner (Strindberg och Oskar II) till familjen Larssons skapade mycket mycket av konsten och tankarna inom politiken som fortfarande lever kvar.

Carl hade en negativa syn på kvinnliga konstnärer. Troligen därför som Karin fick stå tillbaks för hans karriär. Först i våra dagar har hon fått del av deras dåtida framgångar - ett kärleksfullt samarbetet.

söndag 4 augusti 2013

Sommaren fortsätter med mer sol och bad

 

- Varmare och torrare än normalt. Så kommer vi att minnas denna sommar. Idag tog vi det bara lugnt och njöt av värmen.

lördag 3 augusti 2013

Ännu en mysig sommarkväll


- Har man trevligt går tiden fort. Och augustimörkret var här när Lasse och Ylva tog farväl.

fredag 2 augusti 2013

Ett café som jag tidigare missat!


- Hämtade Liisa på Arlanda. Vi åkte till Stadsträdgården i Uppsala och Café Gula Villan. Upptäckte detta café tidigare i veckan. Nu premiär. Mysigt ställe när vädret är fint.

torsdag 1 augusti 2013

Stadsfest med karusell och nostalgi

- Cityfesten var en stående händelse under många år i Gävle. Nu återuppstår Stadsfesten, men i något mindre omfattning. Besökte festen på onsdags- och torsdagskvällen.

På onsdagskvällen då Tommy och jag tog en tur i en av de allra häftigaste karuseller jag åkt i! Speed XXL tar dig hela 45m upp i luften för att sedan snurrandes kastas mot marken!! Sånt betalar man för!

Torsdag innebar nostalgi - Hep Stars. De flesta i publiken var liksom jag och Håkan unga på 60-talet. Och vi kunde sjunga med i Farmer John, Cadillac och I natt jag drömde.