måndag 31 mars 2014

Idrottens mål är att skapa gemenskap och folkhälsa

- Hade ikväll ett möte med Gästriklands Idrottsförbund, med bl.a. idrottskonsulent Pia Hillgren (fotot). Diskussionerna handlade främst vad vi kan göra för att politiskt och idrottsligt stödja Gästriklands 280 föreningar och de 9 500 ideellt satsande idrottsledare.

Naturligtvis undvek vi inte de senaste dagarnas upplopp och det tragiska dödsfallet som hände i samband med fotbollsmatchen Helsingborg - Djurgården. Jag anser att vi inte löser idrottsvåldet enbart med kampen mot hulliganerna som gömmer sig i mängden. Vi når bättre resultat om vi får alla dessa supportrar runt omkring att agera och rapportera.

lördag 29 mars 2014

Fjäriln vingad syns på Haga

                                    
- Med raska steg styrde Olivia, Liisa och jag denna soliga lördag färden mot Fjärilshuset i Hagaparken.
 Här finns en tropisk regnskog där vi vandrade omgärdade av över 700 fjärilar. Numera kan du dessutom beskåda  svartfenade och högfenade revhajar i ett stort akvarium.

fredag 28 mars 2014

Bromsade in vid Norrbränningen

- Efter styrelsemötet i Söderhamn med Region Gävleborg stannade jag till vid en vacker rastplats längs E4:an. Brukar sällan göra mig tid, men idag när vårsolen värmde måste jag helt enkelt sätta mig en stund och njuta av vädret och naturen.

På styrelsen pratade vi om regionbildningsarbetet, Innovations- och näringslivsprogrammet och om Kompetensprogrammet, bland annat.

torsdag 27 mars 2014

Stå upp mot extremisterna

- När jag kom till folkpartilokalen hade återigen vänstergrupper varit framme. Samtidigt på radionyheter meddelades åtalet mot en vänsterextremist som utdelat två knivhug i ryggen på en nazist.  Igår var det tre nazister som dömdes till fängelse för att de med glasflaskor och påkar gått till attack mot en demonstration.

Problem med ökad våldsam höger- och vänsterextremism är oroväckande. Gränserna bland dessa våldsbejakande grupperingar förskjuts för vad de får göra och säga. Deras aktiviteter är inte bara ett hot mot enskilda personer eller grupperingar utan mot hela vårt öppna samhälle. Det är dags att stå upp för att utveckla demokratin och inte vika för dessa krafter.

onsdag 26 mars 2014

Sofiaparken tillfälligt (???) räddat

-  Vi var många som samlats i Sofiaparken i Gävle för att höra hur dagens beslut blev i Bygg & Miljö om byggnationen i parken.

Det blev tillfälligt (?) stopp på bygglovet av radhus i parken. Återremiss med siffrorna 7-6. Vid mötet i parken berättade bl.a. pomologen Sylve Rolandsson att han ska försöka få det skyddsvärda äppelträdet i parken – Gävles äldsta och kanske Sveriges största – fridlyst. Själv framhöll jag vikten av att behålla det pärlband av små parker på söder i Gävle intakt. Slottsparken, Klockgjutarparken, Brunnsparken, Seminarieparken, Sofiaparken och Luftvärnsbackens naturområde.

tisdag 25 mars 2014

Fick mer kunskap om Kungsholmen

                            
- Kungsholms Teater återfinns på en innergård, på taket ovan DagLivs. Numera är det Design Torget som i fd teatern har sitt kontor.

Det var Per Haukaas (fotot) som vandrade runt med mig och två till på Kungsholmens östra del, från Fridhemsplan till Stadshuset. Har ett stort intresse att lära mig mer om den lokala historian och om stadsplanering.

Tidigare på dan hann jag med tre möten i Gävle. Det rör på sig. 

måndag 24 mars 2014

Fikapaus med liberala fullmäktigegruppen

- Visst hade vi i Gävle Kommunfullmäktige debatter kring bildandet av Sätraskogens naturreservat, Barnchecklista för kommunen och några andra ärenden. Men redan efter knappa fyra timmar kunde vi gå ut i vårsolen. Ovanligt snabbt!

söndag 23 mars 2014

Max fyllde jämna år

- Åkte tillbaks till Gävle för att fira Max som fyllde tio år.

lördag 22 mars 2014

Brukar inte fira min namnsdag, men...

                                         
- 21 000 i Sverige har Kent som förstanamn. Liisa valde ut en av dessa att fira dagen med i Hötorgshallen. Där fick jag njuta av en mycket god hummersoppa i mysiga fiskebutiken Hav. 

fredag 21 mars 2014

Till tjejerna i Sollentuna


- Tog vid lunchtid Upptåget till Uppsala. Därefter SL-pendeln till Sollentuna. Uppfriskande promenad två kilometer i vårsolen, med lite kyliga vindar, till Olivia och Liisa.
- Olivia var som nästan alltid på ett strålande humör. Full med glada upptåg.

torsdag 20 mars 2014

Vårdagjämning! Ishockeyn avslutas för min del

- Dags att ta farväl av Läkerol Arena för denna säsong. Nu gäller våren och sommaren. Tredje raka förlusten mot Färjestad på fem dagar! Vi siktar istället in oss på säsongen som börjar i höst. Det är väl förhoppningsvis höst snart?

onsdag 19 mars 2014

Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg

- Dags för årsstämma i tjusiga Elite Grand Hotel i Gävle. Jag presenterade valberedningens förslag. Vi fick fullt stöd. Saga Astner omvald ordförande.

Vi avslutade med att anta ett uttalande om att Gävleborg behöver folkbildningen. Som folkbildare brinner vi för att utveckla den lokala demokratin, verka för att förbättra folkhälsan, driva klimatarbetet, ge människor med funktionsnedsättningar en röst i debatten och vara en aktiv kraft i arbetet för att förbättrad integration. Men vi vet att det går att göra mer för att bidra till att utveckla länet.

tisdag 18 mars 2014

Två favoriter bland Gävles restauranger

- Idag kom Liisa tillbaks från skidåkningen i Österrike, med ben och armar i behåll. Firade det med middag på restaurang. På Timmermansgatan ligger två av stans bättre ställen, Kalles och Matilda. Denna gång blev det kvarterskrogen med Sniglar Provencale - Matildas.

måndag 17 mars 2014

Vintern har inte gett vika för våren

- Vaknade av plogbilen. Ett snötäcke låg nu över alla vårtecken på marken. Kändes skönt att ägna dagen åt möten inomhus.

söndag 16 mars 2014

Sandvikens AIK vann bandy-guldet!

                                   
- Brynäs förlorade första mötet mot Färjestad. Men idag hyllar vi bandylaget SAIK som tog SM-guld på Friends Arena inför drygt 20 000 åskådare. Tyvärr valde jag fel match. Brynäs, som jag och Åke såg, förlorade med uddamålet mot värmlänningarna.

lördag 15 mars 2014

NU har vi har en plan!

Vassa Folkpartister vässar argumenten i Söderhamn inför supervalårets valrörelser! Här tar vi fram förslaget till länets politiska valplattform i Gävleborg.

fredag 14 mars 2014

Valplanering i Söderhamn inför regionvalet

Här ser vi folkpartiet Gävleborgs valledare, länsombudsman och kassör förbereda vårt tvådagarsmöte i Söderhamn. Det är mycket inför detta supervalår som ska planeras.

torsdag 13 mars 2014

Konsumentminister Birgitta Ohlsson på besök

                                           
- Vår konsumentminister Birgitta Ohlsson gästade oss politiker i Sveriges Kommuner & Landsting. Hon tog upp problemet med många människors, främst yngre, överskuldsättning. Förra året hade 400 000 skulder hos Kronofogden. En tragedi för många. Dessutom kostar det samhället mellan 30 och 50 miljarder. Birgitta informerade också om en webbtjänst som är under uppbyggnad, www.kontaktpunkt.se

onsdag 12 mars 2014

YA-jobb ett sätt att bryta ungdomsarbetlöshet

                           
- I höstas valdes abortkritiska moderata riksdagledamoten Elisabeth Svantesson till Arbetsmarknadsminister. Idag gästade hon Alliansen i SKL för att informera om yrkesintroduktionsanställningar, sk YA-jobb. Ett bra första steg in i arbete med kombinerad yrkesutbildning och handledning som riktar sig till unga under 25 år som saknar yrkeserfarenhet eller är arbetslösa. Att bryta ungdomsarbetslösheten handlar om att underlätta för jobb och företagande för att skapa fler och enklare vägar in i jobb för de som står utanför arbetsmarknaden.

Hade dessutom möte med SKL:s folkpartigrupp, handläggarmöte med EDUC och möte med svenska delegationen i Regionkommitten.

tisdag 11 mars 2014

Hackspetten njöt av vårsolen men i Gävle skapas kyla

- På lunchen tog jag bilen. Knappt femton minuter senare satt jag med en kopp kaffe och njöt av den Större hackspetten som också verkade njuta av våren vid Testeboåns strand. Solen värmde, vindstilla och elva grader varmt i skuggan!
Inne i Gävle pågår samtidigt en 100-miljoners investering för att skapa kyla! Från Gavleån grävs ledningar ner i centrala stan. Nu skapas fjärrkyla för luftkonditionering i främst affärer och kontor.

måndag 10 mars 2014

Fick en hälsning från min fru

- Liisa och hennes syster Leena verkar ha det bra vid den österrikiska alpslutningen i Sankt Johann in Pongau. Själv hade jag en vanlig måndag i Gävle, utan snö.

söndag 9 mars 2014

En sista vy över Aten - sen hem

                          
- Hade gärnat stannat några dagar. Tagit T-banan till hamnen Pireus och därifrån ut till någon ö. Gärna vackra Sifnos. Dagdrömmar. Nu hem igen. Brynäs ska ju spela slutspelsmatcher.

lördag 8 mars 2014

Barosso gästade Regionkommitten i Aten


- Barroso höll ett mycket inspirerande tal om Europas möjligheter. Den ekonomiska situation har förbättrats. Irland är nu på rätt väg och även här i Grekland börjar sakta ekonomin att vända. Men fortfarande är arbetslösheten det stora bekymret i nästan hela EU. Det gäller att skapa jobb. Samtidigt ser vi i dessa dagar krisen i Ukraina hur viktig fredstanken är. Att stå utanför kan vara mycket riskabelt. Men ingen får släppas in om de inte uppfyller de ekonomiska kraven och framför allt att mänskliga rättigheter råder.

- Börja dagen kl 7 med Gefle Dagblad. På dagen Regionkommittens möte i Atens konserthus med bl.a. Barroso. Såg på kvällskvisten via internet Marit Paulsen tala på fp:s riksmöte i Västerås och såg på SVT Sanna vinna svenska schlagerfestivalen på Friends Arena. Dessutom sportradion från Gävle där Brynäs vann över Luleå och blev fyra i SHL. Jag hann dessutom med en långpromenad i Acropolis och Plaka och lite grekisk mat o dryck förstås. Men annars lugnt.


fredag 7 mars 2014

Tillbaka till Athen efter fyra år

                          
 - Tvådagars möte med EU:s Regionkommitte i Athens vackra konserthus - Megaron. Här möts musikens höga toner med internationell politik på hög nivå.

Dagens teknik innebär att vi på sammanträdet kan bli fotograferade som om vi hade tid att se oss omkring. Bakgrunden finns redan i datorn.

torsdag 6 mars 2014

Så var väskan packad igen

                                   
- Flygbussen från Fridhemsplan gick punktligt kl 04.44. Nio timmar senare öppnade jag balkongdörren på hotellet i Athen. Nu väntar möten, fredag och lördag med Regionkommitten (ReK).

onsdag 5 mars 2014

Diskuterade i Riksdagen viktiga idrottsliga händelser

                            
- Mellanlandade med tåget i Stockholm. Det blev en träff med "vår" riksdagsman Hasse Backman. Som vanligt bollade vi tankar kring dagspolitiken. Men som vanligt svävade vi vidare, över en kopp kaffe, till idrottens värld. Liverpools framgångar i engelska ligan, Sandvikens framfart i bandyn och Brynäs storvinst med 8-1 över HV71 höjde vårt humör avsevärt.

tisdag 4 mars 2014

En försmak av europavalet i maj


- Heyman och Elise besökte mig på folkpartilokalen. De ville ha klarhet i hur EU fungerar och hur dess arbete påverkar oss medborgare här hemma. Det blev ett för mig riktigt givande och intressant samtal. Jag var dessutom med i Radio Gävleborg nyhetssändning om det nalkande EP-valet. Fick även förfrågningar att besöka bl.a Hudiksvall för valmöten i maj. Valet den 25 maj närmar sig.

måndag 3 mars 2014

Peter och Carina framför Eklunds målning

                           
- Valplaneringsdag i landstingshuset med Peter Nordebo och Carina Östansjö. Här framför Bengt Eklunds målning.

Eklund ingick i ett gäng konstnärer som gick under namnet Brynäsgruppen, eftersom de hade en gemensam ateljé i stadsdelen Brynäs. Den lilla flickan som håller en äldre man i handen till höger på tavlan är Elisabet Östlin.

söndag 2 mars 2014

Ryssland sänder kalla kårar över europa

                         
- Idag hade jag tillsammans med Liisa och Olivia en lugn och trevlig söndag. Men jag följde naturligtvis med oro Rysslands militära mobilisering inne i Ukraina.

Putin och den ryska regimens agerande i Ukraina är ett grovt brott mot folkrätten. Ryssarnas vapenskrammel och ekonomiska hot mot grannlandet gör att man påminns om Sovjet-kommunisternas agerande i bl.a. Ungern och Tjeckoslovakien. Ännu 2014 kan inte barn i samtliga europas länder leka trygga i sina lekplatser.

lördag 1 mars 2014

Kungsholmen gästades av Olivia


- Olivia kom, såg och segrade som det brukar heta.
- Det vanliga lugna helgtempot förbyttes i en aktivitetstakt som gjorde besök på Friskis & Svettis överflödigt.