- Veikka och Tatu gästade oss med övernattning, utan föräldrar. Länge sen man spelade spel, och det utan datorer. Men de andra hade fördelen med att Monopolspelet var på finska och med euro. (Dålig bortförklaring efter förlusterna?) Killarna ansåg ändock att helgens höjdare var att åka Metro till stan. De bor i Järvenpää och detta var andra gången med Metro. Helsingfors förfogar ännu bara över två linjer, men mer är pågång.
lördag 30 april 2011
En höjdare att åka under
- Veikka och Tatu gästade oss med övernattning, utan föräldrar. Länge sen man spelade spel, och det utan datorer. Men de andra hade fördelen med att Monopolspelet var på finska och med euro. (Dålig bortförklaring efter förlusterna?) Killarna ansåg ändock att helgens höjdare var att åka Metro till stan. De bor i Järvenpää och detta var andra gången med Metro. Helsingfors förfogar ännu bara över två linjer, men mer är pågång.
fredag 29 april 2011
Morgonfika på Salutorget
- Varför frukost hemma denna soliga morgon? Tar bilen till stan och vandrar ut på Salutorget. Härlig plats för en kopp kaffe, med havet, Esplanaden och många vackra byggnader att vila ögonen på.
I bakgrunden Helsingfors Stadshuset, från 1833. Ursprungligen fungerade byggnaden som Hotell Societetshuset. Här hade Jean Sibelius sin premiär på Karelia-sviten 1894. Och här på hotellet arrangerade Auguste och Louis Lumière 1896 Finlands första filmföreställning.
torsdag 28 april 2011
Hoppet om ett mångkulturellt Finland lever
- Vi var över 1200 personer som demonstrerade vid Riksdagshusets trappa för ett tolerant och mångkulturellt Finland. Udden var naturligtvis riktad mot Sannfinnländarna.
Inne i Riksdagen öppnade president Tarja Halonen riksmötet. Tarja betonade vikten av det internationella samarbetet. Dessförinnan lämnade statsminister Mari Kiviniemi (c)in sin avskedsansökan. Samlingspartiets statsministerkandidat Jyrki Katainen sonderar samtidigt terrängen hur den nya regeringen kan komma att se ut. Risken är emellertid uppenbar att Samlingspartiet (m) och SDP (s) tar med Sannfinnländarna i regeringen.
onsdag 27 april 2011
60-årsfest i Helsingfors
- När Merja bjöd till födelsedagskalas så vill man inte tacka nej. Vi höll till på Drumsö (Lauttasaari) i en mysig föreningsgård. En annorlunda present som Merja fick var tre kvinnliga violinvirtuoser som spelade upp i en härlig repertoar. Men det som gladde Merja (tv) mest var när hennes dotter Sanna (th) överraskande döpte sin minsta dotter i en alldeles speciell ceremoni.
tisdag 26 april 2011
Politikens "Vem tar vem"

- Åter i Gävle för möte med Gävleborgs kommitté med Regionbildning 2014. Vi är ovanligt överens över partigränserna att vi bör finnas i en region tillsammans med i första hand Uppland. Samtidigt sneglar Uppland mot Västmanland, som i sin tur fortsätter att förblindas av Stockholm. Stockholm i sin tur är Sveriges huvudstadsregion - en part som hela landet bör och vill samarbeta med. Dessutom har Stor-Stockholm redan två miljoner innevånare. Skulle den regionen öka så kullkastar det hela regiontanken.
Vi fortsätter kontaktsökandet med våra grannar söderut. Viktigt att med större regioner skapa bättre förutsättningarna för regional utveckling och tillväxt, samt för sjukvården. En region med ex Uppland, Västmanland och Gävleborg vore inte helt fel.
måndag 25 april 2011
Sommarvärme i Färila
söndag 24 april 2011
Solnedgång över Lillskarven
- Efter skidåkning i Ramundberget, i de nedfarter som överlevt det varma vädret, till Messlingen för att fängslas av fantastiska fjällvyer. Reijo bjöd därefter på påsktallrik i sin andelsstuga i Fjällkällan. Avslutade påskdagen sittande ute på verandan, njutade av solnedgången. Solen passade på att skicka sina sista strålar ner mot isen på Funäsdalssjön. Lillskarven är 1224 m.ö.h och Storskarven (th) är 1260.
lördag 23 april 2011
Skidåkning i Ramundberget
- Denna påsk blev det mer tid sittande i solen än skidåkning. Och varför ska man inte passa på att njuta när solen strålar från en klarblå himmel. Dessutom har du här en mysig restaurang. Inte många andra höghöjdsrestauranger kommer i närheten av restaurang Tusen i den svenska fjällvärlden vad gäller arkitektur.
Lämmelår i år
fredag 22 april 2011
Funäsdalens toppstuga
- Visst blev det en lång fredag denna långfredag. Var vid skidliften redan när de öppnade för att ta tillvara den bästa skidåkningen.
Trängsel i den lilla toppstugan från 1961 när det blev fikadags. Här bjuds på en enastående vy i alla väderstreck. Men om några veckor rivs stugan och ersätts med en ny toppstuga, med mycket större terrasser.
torsdag 21 april 2011
Trafikkaos i glesbygden
- Det är lättare att hitta björnar, renar eller myskoxar än bilkaos här i Härjedalen, men idag var det trångt i centrala Funäsdalen!
- Härjedalen är Sveriges minsta landskap befolkningsmässigt med 10 500 invånare. Samtidigt en av Sveriges största kommuner med 11 934 kvadratkilometer, lika stor som Stockholms och Uppsala län sammantagna. Varje invånare har här mer än en kvadratkilometer per person till sitt förfogande! Härjedalen är dessutom Sveriges högsta landskap, dvs fyra femtedelar är belägna mer än 500 m.ö.h. och ett fyrtiotal toppar når över 1000 m.ö.h. Härjedalen var norskt men tillföll Sverige 1645 i och med freden i Brömsebro.
tisdag 19 april 2011
Denna röda delikatess
Härliga Härjedalen
söndag 17 april 2011
Vad händer nu i Finland
Sannfinnländarna blev de stora vinnarna i finska riksdagsvalet. Valdeltagandet överraskande låga 70 %. Samlingspartiet (m) största parti, trots 6 förlorade platser. Socialdemokratern förlorade också platser, men blev ändock näst störst och säger sig vilja samregera med populistiska partiet. Vad säger nu Samlingspartiet?
Vad vilja Sannfinnländarna:
• Nej till samkönade äktenskap, nej till adoption för homosexuella par.
• Slopa obligatorisk svenska, inför i stället mer handarbete, gymnastik och andra språk. Också tjänstemannasvenskan bör slopas.
• 200 miljoner ska bort från EU-medlemsavgifterna, inte klart hur.
• Biståndet sänks med 200 miljoner.
• Snabbavvisning av flyktingar på 24 timmar för ”tydligt grundlösa ansökningar om uppehållstillstånd”.
• Minska flyktingkvoten från nuvarande 750 per år.
lördag 16 april 2011
Valspurt i finska riksdagsvalet
fredag 15 april 2011
Regionstyrelsens strategimöte i Gävle
- Morgontåget till Gävle för möte med Region Gävleborg. Vi hade ett strategimöte om bl.a. förslaget till Näringspolitiskt program, lägesrapport strukturfondsmedel och därefter några beslutsärenden. Vi tog beslut om samrådsmodell för nya landstingsstyrda kollektivtrafikmyndigheten. Viktigt att kommunerna får komma till tals vid planeringen av kollektivtrafiken i framtiden, även om landstinget tar över ansvaret.
Tog sen tåget till Arlanda och flyget över till Helsingfors.
torsdag 14 april 2011
Idrotten lockar alltid till debatt
- EU:s satsning på forskning och innovationer,skyddet av historiska språkminoriteter och hur vi skapar en öppen, flexibel och samarbetsvänlig offentlig förvaltning med hjälp av den nya tekniken. Detta var frågor som diskuterades vid dagens utskottsmöte i Bryssel inom Regionkommitten.
Trots viktiga frågor om utbildning, forskning och innovationsunionen så var det ändock yttrandet om "Utvecklingen av idrottens europeiska dimensioner" som fick flest ledamöter att framföra åsikter. Problemen med doping i allt bredare kretsar, dyra regionala satsningar på arenor, samarbete mellan föreningar och polis, kopplingen skola och idrott, Fifas översyn av spelarövergångar. Ja, listan kan göras lång på tankar som framfördes. Och vid nästa utskottsmöte ska vi försöka samlas kring ett yttrande. Många intressanta frågeställningar, trots att idrotten ansvarsmässigt till allra största delen vilar på den lokala nivån.
onsdag 13 april 2011
Ett av sju flaggskepp
- En strömmingsburgare till lunch vid Slussen. Därefter flyg till Bryssel. Kvällsläsning på ett spartanskt hotellrum vid Bryssel Midi, södra järnvägsstationen. Fotot från hotellrummet.
Ägnade mest tid åt morgondagens yttrande om Innovationsunionen, ett av sju flaggskepp (=prioriterade områden) som lanserats i samband med Europa 2020-strategin. Initiativet syftar till att skapa möjligheter för tillväxt i företag och ge fler arbetstillfällen. EU anser att det inte räcker med att länderna arbetar med frågorna var för sig. Det krävs ett samlande av resurser på europeiska nivå. Problemet är att hitta en bra balans mellan att samla kunskaper centralt och att bibehålla en konkurrens som gynnar bra forskning.
tisdag 12 april 2011
Påskpyntat i Riksdagshuset
- Riksdagsman Hans Backman kan i tidningshörnan via Gefle Dagblad bl.a. följa Gefle IF:s framfart på Strömvallen.
Annars gällde mitt besök i Riksdagshuset lite underhandskontakter gällande Regionfrågan. Det är hög tid att diskuterar med representanter från andra län om vi ska lyckas få fram ett förslag till Region där Gävleborg ingår senast till hösten.
måndag 11 april 2011
OK - det räcker nu
söndag 10 april 2011
In the Mood
- Sax-sektionen spelar gamla härliga In the Mood tillsammans med resten av storbandet. Underbart att avnjuta dessa gamla Glenn Miller-godingar i Gävle Konserthus.
Glenn Miller Orchestra Scandinavia, hemmahörande i Stockholm, startades 2010. Efter flera års förhandlingar blev orkesterledaren Jan Slottenäs 2010 erbjuden att få använda namnen "Glenn Miller Orchestra" i Skandinavien inkl Finland.
Glenn Miller gjorde militärtjänst som orkesterledare i US Army Air Force under andra världskriget. Han förolyckades i en flygolycka under färd från England till Paris där hans orkester väntade på honom, i den nyligen befriade franska huvudstaden. Flygplanet, en C-64 Norseman, återfanns aldrig, trots flera försök.
lördag 9 april 2011
Regionstämma i Falun med SV
fredag 8 april 2011
Brotorget i Bollnäs blir torg igen
- Åkte till Bengtssons i Valbo och fick hjälp med däckbyte. Dessutom bjöds man på kaffe med hembakt vid Gavleåns strand. Härliga tider.
Bollnäs 5 juni 2010: Under en strålande sol avslutades fp-Gävleborgs valupptakt i Bollnäs. Med det ödsliga Brotorget i bakgrunden intervjuade jag Peter Nordebo varför man satsat fem miljoner på ett torg och enbart åstadkommit en grusplan. Peter förklarade att de styrande (ej fp) planerat att göra om torget till en galleria genom att sälja det till en privat intressent, men att affären grusats. Folkpartiet gick till val på att återställa Brotorget till just ett torg, med grönska, torghandel och caféer.
Idag 7 april kom beskedet. Bollnäs kommun köper tillbaka Brotorget. I väntan på beslut om en långsiktig lösning satsas det på en första uppsnyggning inför sommaren. Därmed hoppas jag att det är slut med alla dumma affärer bland Bollnäs politiker.
onsdag 6 april 2011
Föreläste i Sjömanskyrkan
- Talade på Folkpartiets politikerskola i Sjömanskyrkan. Fick chansen att reflektera kring mitt uppdrag i EU:s Regionkommitté. Berättade därefter om dagsaktuell politik inom EU, men även om dess historia.
Sjömanskyrkan är numera ett allaktivitetshus där olika kulturyttringar ryms. Kyrkan byggdes 1891 och har sedan dess huserat både sjömän, bibliotek, kommunala tjänstemän, Folkteatern, arbetslöshetscafé och de senaste 20 åren föreningen Musikhuset, en ideell förening med två medlemmar: Studieförbundet Vuxenskolan och ABF.
I de gamla smårummen där sjömännen förr kunde sova ut efter en lång seglats, repar idag lokala band. I gamla kyrksalen kan du delta i diverse dans- och teaterkurser, njuta av konserter och teaterföreställningar – eller ha en privat fest!
Labels:
EU,
folkpartiet,
Gävle,
Regionkommitten,
SV
lördag 2 april 2011
Här startade utvandringen till USA
På Migranternas Hus i Alfta finns ett museum om emigrationen från bygden och den religiösa sekten Ersk-Jansarna. Migranternas Hus är även ett centrum för emigrant- och släktforskning, med inriktning på Gävleborgs län. Den första massutvandringen från Sverige till Amerika startade i Voxnadalen för cirka 150 år sedan.
1846 utvandrade 1 326 personer från Sverige. Av dessa var 308 från Alfta, dvs 10 % av ortens befolkning. Under 1846-50 utvandrade 3 937 till USA, varav 46 % från Gävleborg. De flesta åkte på segelfartyg från Gävle hamn.
Initiativtagare till Migranternas hus var dåvarande riksdagsman Hans Lindblad (fotot). Mer att läsa på www.migranternashus.se
Labels:
Alfta,
Gävle,
Gävleborg,
USA,
utvandrare
Årsmöte med folkpartiet i Gävleborg
- Idag gick färden till Alfta Gästis och för mig sista årsmötet som länsförbundets ordförande. Per-Åke Fredriksson övertar nu det organisatoriska ansvaret. Även länets kassör Britt-Inger Andersson avgick. Bia överlämnade ekonomin till Carmen Lundkvist.
Lugnt och trivsamt årsmöte. Under den förlängda lunchen studiebesök på Migranternas Hus.
fredag 1 april 2011
Mjuklandade i Stockholm
Naturkatastrofen i Japan
- Med anledning av jorbävningen, tsunamin, kärnkraftsolyckorna och följderna av dessa händelser i Japan så lades det fram ett förslag till resolution i Regionkommittén.
Att uppmana till solidaritet med japanska myndigheter och att genomföra stödprojekt är helt rätt. Däremot vänder jag mig mot att efter kärnkraftsolyckan i all hast göra en omprövning av europas energipolitik. Ställer upp på att vi inleder en översyn av kärnkraftsverken i EU. Men när det gäller den framtida energimixen är beroendet av importerad olja och gas ett kvarstående problem för klimatet som måste diskuteras parallellt med kärnkraftens framtid. Därför kunde jag inte ställa mig bakom resolutionen. För mig når vi inte klimatmålen med snabbt ihopsatta resolutioner.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)