tisdag 31 augusti 2010

Vandring i Gamla Gefle


- Det finns tyvärr inte mycket i Gävle som överlevde branden 1869 och socialdemokraternas rivningshysteri under 1950- och 60-talet. Tog därför tillfället när Fredrika Nordahl Westin (tv) bjöd på en guidad vandring i Gamla Gefle. Här finns kullerstensgator med mönster delvis från medeltiden. De flesta husen är från 16 och 1700-talet.

På Snus-Majas tomt vid Övre Bergsgatan bjöd Arbetarteatern Pegasus på en inblick hur det kunde gå till under Snus-Majas tid.

I Snus-Majas stuga erbjöds pontak och dubbelöl, och där tömdes mången glädjebägare i det dunkla rummet. I 1780 års magistratsprotokoll talas om, huruledes det vore högst farligt att hon förrättade eldning på någre af henne å Gålfwet lagda hällstenar och hon fick därför en spis på stadens bekostnad. Men 1784 förbjöds hennes dotter vid 5 daler silfwermynts vite att elda i stugan. Året därpå, ålades Snus-Maja själv att inställa eldningen i sin usla koja vid vite av sex par spö. Den 7 maj hämtades Snus-Maja av rättvisans tjänare och fick slita ris inför magistraten, å det på bara stjärten. Bakgrunden till detta spöstraff, får man nog se till Gävles styremän var mycket rädda för en ny stadsbrand, efter den katastrofartade eldhärjningen den 20 september 1776. (Staden eldhärjades även 1569 och 1603).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar