måndag 15 oktober 2012

Löven lyste upp måndagens gråtrista väder

- Jag delade dagen mellan Stockholm och Gävle.

Regeringen meddelade att de vill satsa 522 miljarder i transportsystemet 2014-2025. Några löften om helt utbyggt dubbelspår, Sundvall - Gävle, nämns däremot inte i propositionen. Sträckan utgör en primär del i Botniska korridoren, ett transnationellt gods- och transportstråk genom Finland, Sverige och vidare ut i Europa.

Sverige behöver ett transportsystem som binder samman hela landet och bidrar till fler jobb och konkurrenskraftiga företag, sägs det. Men i proppen talas det återigen om att bara Sundsvall-Haparanda ingår i Botniska korridoren. Järnvägens E4 ska tydligen göra ett uppehåll söder om Sundsvall. Nu talas det om att endast första dubbelspårsetappen Sundsvall-Gävle, eventuellt sker fram till 2025. Med detta missar vi troligen chansen att få in hela sträckan i EU:s stomnät. Därmed kan vi gå misste om ekonomiskt stöd från EU.

Det som lyste upp denna gråtrista dag var de höstgranna löven i Klockgjutarparken i Gävle. Men här vill (s) och (v) istället bygga höghus. Deras stödparti är moderaterna, som måste rädda dom. Annars kommer de färggranna löven att återkomma nästa höst igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar