söndag 22 maj 2011

Europeiskt kulturarvsmärkning


- Lugn helg på Kungsholmen med bl.a. solig promenad runt Lilla Essingen. Njöt lite extra över Gefle IF:s vinst över AIK på Råsunda med 2-0.

I maj förra året hade vi i EDUC-utskottet ett möte i Grekland där vi bl.a. fastställde ett yttrande om en europeisk kulturarvsmärkning. Nu börjar detta bli verklighet.

Kulturministrarna har denna vecka nått en överenskommelse om ett europeiskt kulturarvsmärke. Syftet med denna nya märkning är att lyfta fram platser som symboliserar Europas historia, europeiska värderingar och byggandet av den Europeiska unionen. Det europeiska kulturarvsmärket kommer att komplettera andra befintliga alternativ på området för kulturarv, ex UNESCO:s världsarvslista. Märket kommer att tilldelas platser på grundval av deras europeiska symboliska värde snarare än på deras arkitektoniska kvaliteter. Efter att rådet nu nått en politisk överenskommelse, bör slutliga beslutet om inrättandet av ett europeiskt kulturarvsmärke antas av rådet i juli och i parlamentet under hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar