lördag 20 oktober 2012

Slutspurt i finska kommunvalet

- Söndag 28 oktober är det val i 320 finska kommuner. Jag tog idag en tur i centrala Helsingfors för att känna om valtempen höjs. Vet inte om det gråtrista vädret har sin inverkan, men någon valfeber råder inte.

Ett hett ämne i valrörelsen är frågan om privatisering inom hälsovård och äldreomsorg. En annan - kommunreformen. Många kandidater säger nej till större kommuner. De hotar med att "större kommuner blir kollosala jättar på lerfötter med avlägsen service och utdöd närdemokrati". Men 336 kommuner! Enbart lilla Åland har 16!! (PS De har en annan valdag).

- Jag gillar det finska valsystemet. Du väljer inte bara parti, minst lika viktigt din favoritkandidat. Du går till valbåset och skriver kandidatens nummer på en blank valsedel. Därmed har du gett både person och parti en röst. Detta system spar tusentals träd, som i Sverige blir till miljoner valsedlar. Dessutom räknas här alla personröster. Flest röster vinner mandatet, oavsett var på listan du står.

När det gäller partierna i Finland verkar Samlingspartiet (m) bli största parti, om vi får tror opinionsundersökningarna. Sannfinländarna verkar återigen få ett bra resultat, tyvärr. Detta parti har nu fått en stark organisation och ställer upp i 299 kommuner. Svenska folkpartiet kretsar runt fyra procent Här varierar det mycket beroende på var i landet du frågar, svenskbygd eller inte.

För övrigt är det mer och mer uppenbart. Kan du inte finska, försök med engelskan. Det blir allt svårare att göra sig förstådd med svenskan, men engelska kan de flesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar