onsdag 16 januari 2013

Nya regler för offentlig upphandling

- För femte året bjöd SKL in oss som arbetar med internationella frågor till seminarier och debatt i Norra Latins lokaler(fotot). Extra intressant att lyssna till regeringens utredare Anders Wijkman samt Catarina Segersten Larsson, från Regionkommitten. De presenterade tankar på vad som bör göras inom upphandlingsområdet, nu när både EU och regeringen planerar att revidera upphandlingsreglerna. Men den föreslagna detaljeringsnivån i EU-förslaget går enligt Catarina i vissa stycken emot intentionerna att förenkla upphandlings­reglerna. Däremot ges ökade möjligheter till e-upphandling, vilket är bra för alla parter.

Offentliga upphandlingar utgör 15-20 % av omsättningen i Sverige. Detta ställer höga krav på beställarna. Höjer man kraven på kompetens hos de som arbetar får man sannolikt ett mycket bättre resultat och en högre kvalitet. Det behövs dessutom ökad inköpssamarbete.

Förhoppningsvis kommer vi framöver att mer koncentrera oss på kvalitetskraven. Hitintills har lägsta pris dominerat upphandlingarna. Kvalitetskraven måste skärpas, vi minns skandalerna inom äldreomsorgen.

Gränsen för direktupphandling kommer att ligga på knappt 0,5 miljoner. Möjligheterna för små och medelstora företag att delta i upphandlingarna förbättras (hoppas jag). Dessutom kan vi i Sverige gå längre än eu-lagstiftningen inom olika ormåden. EU lägger ribban senare i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar