torsdag 31 oktober 2013

Däckbyte, månadsskifte och ålderdom

- Att åka till Bengtssons i Valbo och få hjälp med däckbyten innebär så mycket mer. Kaffe, smörgås och småprat vid Gavleåns strand är alltid trevligt. Claes är en hejare på bl.a. miljöbalken och kulturminnesvård. Har under åren fått mycket sakkunnig hjälp här. Idag fick jag en bok som han köpt på ett antikvariat. Ålderdoms-Sverige av Ivar-Lo Johansson, utgiven 1952 som ett inlägg i ålderdomsdebatten men väl värd att läsas av alla politiskt aktiva än idag.

"Med åldringarnas katastrofala övertalighet följer bl.a. försörjningsproblem av oanade mått. För barn vill de vuxna gärna försaka, men när det i bristtider gäller åldringar, så ser man på tuggorna som de gamla biter åt sig."

En undersökning 1949 visade i Gävleborgs 40 ålderdomshem bara 38,9 % var normalt åldrande. 32,1 % av platserna var upptagna av kroniskt sjuka, 13,2 av sinnesslöa, 8,3 av sinnessjuka och 7,5 % av "andra sjuka". Inga läkarbesök förekom utan endast sporadiskt när läkaren hade tid. På vissa ålderdomshem var alla sjuka, men inga biträden var sjukvårdsutbildade.

"Åldringsfrågan befinner sig i Sverige i en kris. Orsakerna har angetts. Läget kommer under de närmsta årtiondena att starkt skärpas." Någon som känner igen debatten idag?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar