tisdag 31 augusti 2010

Vem sköter godstransporterna bäst?


- Det är numer ganska ödsligt i centrala Söderhamn. Istället har hälsinglands största externa köpcentrum byggts upp i korsningen mellan Riksväg 50 och E4:an i Söderhamn.

Däremot har X-trafik kvar sitt länskontor i centrala Söderhamn. Var där på styrelsemöte. Ny tidtabellsperiod gemensamt i EU, problem med trängseln på järnvägsspåren och fortsatt minskat resande i länet var några av frågorna som togs upp.

Viktigaste frågan för dagen var emellertid vad som händer med Bussgods Gävleborg AB. Bussgods grundidé är att utnyttja befintlig persontrafik för transporter av gods. En idé som tidigare fungerat och gett plusresultat. Men tiderna förändras. Ekonomin är usel och numera finns konkurrens från flera privata aktörer.

Vad göra? Jag är inne på att avyttra företaget. X-trafiks uppgift är att skapa en bra fungerande kollektivtrafik. Att stödja företagen på landsbygden med transporter kan ske på annat sätt. MEN styrelsen vill istället undersöka möjligheterna att bilda Bussgods Norr AB och där föra in nuvarande verksamhet. Bolaget ska i så fall bildas tillsammans med norrlandslänen och Dalarna. Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar