torsdag 30 september 2010

Drabbas Sverige av de kalla vindarna?


- När jag landade i Stockholm efter mötet i Tourni, Belgien, med COTER (utskottet för territorell sammanhållningspolitik) så dök tanken upp. Idag skapas det i Stockholm fler jobb än nya människor, trots invandring. Andra kvartalet ökade Stockholms län med 8 729 personer samtidigt som arbetslösheten sjönk till 3,9 %. Vi har också upplevt en valrörelse där partierna försökt överträffa varandra i nya miljarder inte bara till pensionärer.

Med detta som bakgrund så var vår diskussion i utskottet om den översyn av EU:s budget som behöver göras främmande. Inom de flesta länder förekommer strejker och demonstrationer mot de nödvändiga nedragningar som är på gång. Många länders ekonomier är dåligt skötta. Fem miljoner europeer beräknas förlora jobben på gund av ekonomisaneringen.

Kan vi i Sverige bara segla vidare med vår välskötta ekonomi? Tror inte det, tyvärr. Risken är stor att detta kommer att få negativa konsekvenser för oss. Det går inte att isolera ett land från övriga världen. Överbudspolitiken under valrörelsen var fel (men vem blir förvånad?). En liten tröst är att det block som lovade minst vann.

PS Tournai är en liten stad i regionen Vallonien. För övrigt den enda stad i Belgien som varit besatt av engelsmännen, 1513-1518, under Henrik VIII:s tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar