onsdag 24 november 2010

Skapa en god känsla


- Marika Lagercrantz inledde ett samtal, vid SV-träffen, kring kulturens roll. Marika anser att kärlek - till idéer, till uttryck, till människan och hennes växande - är en viktig drivkraft i allt kulturskapande. När vi pratar kulturpolitik så måste hela kultursektorn inkluderas. Det gör den inte idag. Breddkulturen och amatörkulturen måste till exempel bli en aktiv och tydlig part i den pågående regionaliseringen.

Marika är ordförande i Svenska Amatörkulturakademin,som har bildats för att markera amatörkulturens betydelse i det svenska samhället. www.amatorkulturakademin.se

- Efter detta lyssnar jag på ett tankeväckande scenario utifrån ett Demensperspektiv. Det är fd demenssjuksköterskan Gunnel Forsberg som med en inspirerande personlig berättelse sätter oss in hur det är att råka ut för demens. Hur skapar vi en god känsla hos någon som på grund av sjukdom inte längre kan sätta ord på känslor, önskningar och behov.

De nya nationella demensriktlinjerna som är ett fantastiskt underlag för den goda demensvården, kan egentligen sammanfattas med en enda mening: Det handlar om att skapa en god känsla. Oavsett profession och situation så har du möjlighet att påverka i mötet. Lyckas du förmedla en god och positiv känsla i det som görs så har du lyckats. En god känsla kan fungerar lika bra som medicin, och även om personen glömmer vad som nyss hände, så sitter känslan i kroppen länge – utan biverkningar och kostnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar