torsdag 10 februari 2011

Bygg inte i Gävles parker


- Läste att Malmö kallar sig ”parkernas stad”? Nog kunde Gävle med sin grönstruktur ta upp konkurrensen. Men då behövs ett tillnyktrande när det gäller stadsplaneringen. Den gröna strukturen utgör ett lika fundamentalt element i Gävle som infrastrukturen och byggnaderna. Vi bör därför rädda de parker som hotas.

Utanför slottet finns redan en fastställd detaljplan som möjliggör en restaurang vid Gavleåns strand. Detta beslut är redan taget. Att sedan ta den resterande delen av Slottstorget utanför Slottet och bebygga parken med ett bostadshus är ett alltför stort ingrepp i miljön. Istället bör dagens parkeringsplats omvandlas till parkmark som kompensation för den eventuella restaurang som byggs.

Den planerade bostadsbyggnationen i Klockgjutarparken (fotot) vid Timmermansgatan strider även den mot kommunens tidigare uttalanden om att bevara stadens parker. Här bor många äldre, speciellt i de höga husen längs Södra Kansligatan. Parken är deras möjlighet att på ett lätt sätt komma ut i solskenet. Även förskolebarnen på Timmermansgården (nedre höghuset)drabbas, liksom de boende i övriga grannfastigheter.

Det är fullt möjligt att förtäta innerstaden genom att ex bebygga rivningstomter och omvandla kontorshus till lägenheter. Våra parker är emellertid viktiga för vårt välbefinnande och för Gävles attraktionskraft. Att därför förstöra delar av två av stadens parker är en felsatsning som inte senare går att återställa.

Jag läste i en kommunal skrift att vi bör ”ge gävleborna kunskap om och stolthet över Gävle som en värdefull parkstad, vilket ger förutsättningar för en aktiv medverkan i planeringsprocessen”. Hoppas genom dagens motion till fullmäktige kunna medverka i vårdandet av parkstaden Gävle genom att hindra att det byggs i våra parker.

1 kommentar:

  1. Håller fullständigt med! Att ens någon kan komma på tanken att bygga i en befintlig park i en stad är någonting jag inte kan begripa. Speciellt inte med det läget denna lilla park har i ett redan alltför tätbebyggt område. Vi måste protestera mot sådan dumheter och det har du gjort med motionen vilket är bra! Men sånt lyssnar politiker inte det minsta på, det behövs protesmarscher men det är det väl ingen som har tid med i dagens samhälle. /Mikael Persson

    SvaraRadera