måndag 21 februari 2011

Språkminoriteter och Innovationsunionen


- Nya diskussioner inom utskottet för utbildning, ungdomsfrågor, kultur och forskning (EDUC).

Innovationsunionen, flaggskeppsinitiativ i Europa 2020-strategin, syftar till att skapa möjligheter för fler arbetstillfällen genom tillväxt i företag. En stor utmaning är att öka medlemsländernas satsningar på forskning och utveckling. Det behövs även ett samlande av resurser på Europeisk nivå. Parallellt med detta arbete pågår utformningen av det 8:e ramprogrammet för forskning.

Skydd och utveckling av historiska språkliga minoriteter inom ramen för Lissabonfördraget är rubriken på ett arbetsdokument som vi inom Regionkommitten tar fram. Här behövs bl.a. informationsinsatser om de nationella minoriteternas rättigheter på hemmaplan, både till de språkliga minoriteterna och till allmänheten. Sveriges historiska minoriteter är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Samerna har också en särskild ställning som urfolk.

Innan hemfärd gästade jag tillsammans med Yoomi Renström vårt regionkontor Central Sweden. Där blev vi informerade om deras aktivitets- och arbetsplan för 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar