måndag 28 mars 2011

Enkelspåriga Sverigedemokrater


- Ska det vara så svårt att förstå skillnaden mellan nationella minoriteter och invandrare. Samerna har funnits i landet långt mer än tusen år och finska har talats i vårt land tusen år. Har de då inte rätten, som dalmasar och gotlänningar, att upprätthålla och bevara kulturen och språket?

Gävle ska efter fullmäktigebeslutet ansöka hos regeringen om att få ingå i förvaltningsområdet för det finska språket. Kommunen kan få statsbidrag på 1,5 miljoner kronor för att täcka eventuella merkostnader som det innebär att ingå i det finska förvaltningsområdet.I Gävle finns drygt 7 000 sverigefinnar.

Viktigast är nog att utöka de åtta finskspråkiga platserna inom äldreboendet. Många som drabbas av demens tappar sina språk förutom det ursprungliga. I detta fall finskan.

Sverigedemokraterna talade emot förslaget och förespråkar liksom Turkiet att medborgare enbart ska skriva och tala landets största språk. Kurderna har där förföljts när de försökt behålla sitt språk och sin kultur. Hur långt Sd vill gå i Sverige är faktiskt oklart. Men exempelvis inga finska eller engelsktalande förskolar ska få förekomma i landet deklarerade deras talesman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar