onsdag 2 mars 2011

Två som sitter i nyvalstankar


- Det blir omval den 15 maj i Västra Götaland och i en valkrets i Örebro. Felen som begicks i septembervalet var så allvarliga att de kan anses ha påverkat valutgången. Det handlar om felaktigt godkända budröster, om förtidsröster som inte räknats, om väljare som inte fått rösta och anmärkningar vid förtidsomröstningslokalerna.

- För att säkerställa grundvalen för den svenska demokratin, ett fritt, individuellt och oberoende val måste såväl vallag som kommunallag omedelbart revideras, ansåg Staffan Werme (fp), Örebro (t.v)

- När väljarna ska gå till valurnan igen finns möjligheten att också fundera på vilken ledning som ska styra Västra Götalandsregionen framöver. Sedan valet 2010 har vi präglats av parlamentarisk osäkerhet, sa Jonas Andersson (fp) från Västra Götalandsregionen, när han och Staffan informerade om läget kring nyvalet vid en kvällsträff med folkpartister i Stockholm.

Valet blir också en test av skilda valdagar. En av svensk politiks stora formfrågor, som det varit tyst om länge eftersom majoriteten av riksdagspartierna numera är emot. Argumentet för att skilja valdagarna åt är att de lokala frågorna kommer i skymundan av rikspolitiken vid gemensam valdag. Argumentet mot är att valdeltagandet blir lågt om de lokala och regionala valen inte får draghjälp av rikspolitiken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar