onsdag 13 juni 2012

Urvattnad fiskepolitik - anser jag


- Åter på Hornsgatan. SKL-huset har härlig arkitektur. Träff med svenska delegationen inom EU:s Regionkommitté. Fiske- och jordbrukspolitik och rundabordsamtal med Susanna Haby från Riksdagens EU-nämnd.

1. För att få ett hållbart fiske krävs att det inte tas upp mer fisk än vad beståndet tillåter. Ministermötets enande om framtidens fiske blev inte vad jag hoppats på.
Exempelvis har tidigare förslag på beslut om förbud från 2015 att kasta tillbaks fisk i haven tagits bort. Idag sker uppskattningsvis 900 000 ton utkast per år enbart i Nordsjön.

2. Det sägs att den globala efterfrågan på livsmedel väntas öka med 70 % till 2050, räkna därtill efterfrågan på foder, fibrer, biomassa och biomaterial. Idag kastas även här mängder! Uppåt 40-50 % försvinner i leveranskedjan eller ner i våra sop-påsar. Bättre att vi konsumenter betalar högre priser för livsmedlet istället för all extraskatt som går till att subventionera maten, som i alla fall till stora delar kastas. En del av förväntad efterfrågan kan på detta sätt lösas. Detta är bättre för miljön än att ökad subventioner och därmed ännu mera svinn.

Detta var två tankar från en amatör inom områdena fiske och jordbruk. Rätt eller fel? Hemma i Testeboån lär vi förresten ha 27 fiskearter. I Amazonas uppskattningsvis 5 000. Viss skillnad på dessa två vattendrag, trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar