söndag 31 januari 2010

Här kan man faktiskt leva på hoppet

- Hälsade på Liisas mamma i Lahtis. Staden påminner en hel del om Gävle, avståndet till huvudstaden (med motorväg), läget vid vattnet - med nya bostadsområden. Ett nytt (2006) snabbtåg till Helsingfors finns (48 min) vilket jag hoppas ska bli verklighet även mellan Gävle och Stockholm. Lahtis har cirka fem tusen fler invånare. Båda städerna har egna konserthus med symfoniorkestrar, men jag anser att Lahtis är bättre på att ta tillvara på denna tillgång.

De har även fotbolls- och ishockeylag i högsta serien. Jari Litmanen, finlands kanske främste fotbollspelare genom tiderna, har nu återvänt till FC Lahti efter att ha spelat i Ajax, Barcelona och Liverpool. Fast i ishockey kan inte Pelicans jämnföra sig med Brynäs alla guld. Inom skidsporten är emellertid Lahtis mycket större, bl.a. med sin backhoppning.

Precis som Gävle har stan en gammal historisk bakgrund, även om det dröjde länge innan Tsar Nikolaj I av Ryssland beviljade Lahtis stadsrättigheter 1905. Fin arkitektur finns i båda städerna, ex kyrkan i Lahtis som ritades av Alvar Aalto och brandstationen i Gävle ritad av Ferdinad Boberg.

Dags att åka tillbaks till Helsingfors, där det ovanligt nog är mycket mer snö än i Lahtis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar