onsdag 17 mars 2010

Kulturarvsmärke, bredband och Charlotte Kalla

- Inte ofta man möter Petter Northug och Charlotte Kalla åkande skidor på Slottsbacken framför slottet. De tränade inför dagens deltävling i världscupen på skidor. Själv promenerade jag vidare till SKL på Hornsgatan.

Jag och Yoomi Renström, i utskottet för kultur, utbildning och forskning (EDUC) hade möte med sakhandläggarna vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Vi diskuterade en utveckling av europeiska kulturarvsmärke som i så fall ska gälla hela Europeiska unionen. Detta skiljer sig från Unescos världsarvslista och övriga initiativ inom kulturarv, eftersom det skulle lyfta fram minnesplatser som spelat en avgörande roll i Europeiska unionens historia, empelvis skeppsvarvet i Gdansk i Polen, ursprungsplatsen för Solidaritet, den första oberoende fackföreningen i en kommuniststat, som bidrog till händelser som ledde till kontinentens återförenande efter kalla kriget.

Den andra frågan för dagen var den europeiska digitala agendan. Sverige har bland de bästa infrastrukturella förutsättningarna i världen för e-förvaltning. Bredsbandstäckningen är något för övriga EU att ta efter. Men ännu har vi inte lyckats utnyttja denna möjlighet. Där är det vi som behöver tips och ideer från andra länder inom EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar