måndag 10 maj 2010

Internationell konferens i Athen


- Anna Diamantopoulou var en av talarna. Anna återinträdde i den grekiska regeringen som utbildningsminister efter socialistiska partiet PASOK:s valseger 2009.

En annan var Athens borgmästare som liksom flera andra grekiska talare kommenterade den ekonomiska kris som landet upplever. Anser att flera lade stor del av skulden på bankerna. Minns från 90-talets svenska ekonomiska kris att tongångarna går igen. Till och med Tomas Ledin sjöng då kritiskt om bankdirektörerna.

Annars var huvudämnet, hur vi kan uppmuntra långsiktigt samarbete genom lokala och regionala åtgärder mellan lokala myndigheter, universitet/högskolor och näringsliv. Tillsammans kan sådana åtgärder bidra till att förbättra livskvalitet i städer och landsbygd. Här har vi mycket av lösningen på de ekonomiska problemen. Demokratiska och sociala framsteg samt näringslivsutveckling grundläggs lokalt.

Tre svenskar deltog under dagen. Jag och Ingela Nylund Watz från EDUC-utskottet, samt Jarl Bengtsson som en av gästtalarna. Jarl har mycket stora kunskaper genom sitt orförandeskap i PASCAL och genom sitt tidigare arbete inom OECD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar