lördag 1 maj 2010

Firade Glada Vappen i Helsinki


Valborgsmässoafton vallfärdar helsingforsborna till nedre esplanaden kring statyn Havis Amanda. Där skrubbar ett gäng studenter sjöjungfrun med skurborstar och såpa. Kl 18 förses hon med en studentmössa, startskottet för två dagars valborgsfest. Folkmassan förvandlas till ett hav av vita, eller något gulnande, studentmössor, flygande champagnekorkar och Glada Vappen till höger och vänster.

Den första maj sjungs våren in av studentkörerna. Finlandssvenskarna samlas i Kajsaniemiparken, de finskspråkiga sluter upp i Brunnsparken.

Sedan är det dags för ”sillis”, dvs. sillfrukost. De olika studentnationerna dukar ut bord i parkerna, andra breder ut sin picknickfilt, går hem till varandra eller till restauranger. Vi är ett gäng som gick till Finnlandias restaurang där smörgåsbordet stod uppdukat.

Visst tågas det även här med röda fanor. Men mer och mer har Valborgsfirandet blivit den finländska motsvarigheten till karnevalen som firas i många mellaneuropeiska länder. Man klär ut sig i peruker och hänger serpentiner runt halsen. Barnen får ballonger. Helgen bjuder även pä mjöd och struvor. Alla vill fira att vintern rasat och att den vackra finländska sommaren nu är i antågande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar