torsdag 29 april 2010

Hämtat från Gefle Dagblads ledarsida


- Här kommer det GD skrev om kommunfullmäktigedebatten om majoritetsstyre.

"Det blir ingenting av tanken att Gävle skulle bli försökskommun för en mer vital kommunpolitik med så kallat majoritetsstyre.

Det skulle innebära att kommunstyrelsen, däremot inte facknämnderna, enbart skulle ha ledamöter från majoriteten. Fullmäktige, som oftast är ”transportkompani” för i praktiken redan fattade beslut, skulle stärkas om inte kompromisser görs redan i kommunstyrelsen. Fullmäktige är ju på ett helt annat sätt än kommunstyrelsen öppet för allmänheten

Tanken att Gävle skulle gå först i syfte att ge större tydlighet i den lokala politiken och bättre ansvarsutkrävande väcktes av Kenth Lövgren (FP) i en debatt i fullmäktige. Förslaget följdes sedan upp i motion från ledamöter ur alla partier.

Att allt rann ut i sanden var kanske väntat. Gävle och Gästrikland ger inte sällan en bild av ”jantelag”, inte alls samma självkänsla som hos grannen Dalarna. När Gävle tidigt slogs ut bland kandidaterna för Europeisk kulturhuvudstad 2014 sade juryns ordförande att det var svårt att välja en stad där tusentals personer i mejl protesterat mot kandidaturen. Till slut vann Umeå, som ju tagit över Gävles gamla roll som Norrlands största kommun.

Hade Gävle inlett försök med vitaliserat lokalt självstyre skulle detta rimligen ha följts med intresse landet över. Goda erfarenheter kan spridas. Gävle skulle bli mer känt.

Förslaget var nog väckt på fel ställe, där många fokuserar mer på invändningar än på möjligheter. Kanske tryggast om andra går före och man själv kan stå längre bak i kön, nära Jante."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar