torsdag 22 april 2010

Arbete för jämställdhet ska vara ledningsstyrt


Träffade Sabina Sjölander och Jack Borgström från Näringslivets Ledarskapsakademi när jag var på SKL. De arbetar som experter på jämställdhets- och genusproblematik och processarbete i förändringsprocesser.

När ansvaret för jämställdhet på arbetsplatser varit delegerat till personalavdelningar har personalchefer i sin tur ofta delegerat vidare till någon handläggare med ännu mindre möjligheter att driva frågan. Den genusordning vi har i vårt samhälle och i våra arbetsorganisationer påverkar hela organisationens inre liv.

Kvinnor och män arbetar inte under lika villkor vilket bland annat kan läsas av i lönestatistik. Många arbetsuppgifter är könsmärkta och vi tenderar att värdera kvinnor och mäns arbetsinsatser utifrån förväntningar på hur kvinnor och män bör vara och vad de bör göra i stället för vad de åstadkommer för resultat.

Viktiga beslut om frågor som berör grundläggande värden i en verksamhet kan inte tas av någon annan än ledningen. Arbetet bör därför vara ledningsstyrt och det avspeglar sig i de resultat som nåtts. I samtliga organisationer är det ledningen som valt ut deltagare till de olika aktiviteter som erbjudits och personer från ledningsgrupperna har ingått i chefsutbildningen. Men endast i ett företag valde vd och representanter från styrelsen att själva delta, vilket fick avgörande positiv betydelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar