måndag 26 april 2010

På fullmäktigefronten intet nytt


- Äntligen är vi där då det går att genomföra möten utomhus. Men vid två-tiden var det dags att krypa in i Stadshuset. Gävle kommunfullmäktige har sista måndagen i månaden sitt sammanträde.

Frågan om ny fotbollsläktare för 90 miljoner för Gefle IF vid Strömvallen fick ett oväntat slut. Återremiss - Gefle IF var inte nöjda med förslaget. Det är nog dags att göra som vi gjorde med Gavlerinken. Brynäs övertog arenan och byggde om den till Läkerol Arena.

Mitt ärenda denna dag var frågan om Gävle skulle bli först i landet med majoritetsstyre. Även om det finns en majoritet bakom förslaget så måste vi ändå avstå. Det räcker att nio av 65 ledamöter i november röstar emot förslaget för att vi inte ska kunna välja en kommunstyrelse med enbart "regerings-ledamöter". Den organisationsmodell som fungerar i riksdag, regering och riksdagsutskott går inte att genomföra i landets kommuner. Och det är riksdag och regering som är Proppen-Orvar. De tillåter inte kommunalt självstyrelse när det gäller demokratifrågor.

Regering och riksdag behöver besluta om en lagstiftning som skapar möjlighet för oss som vill gå före med att starta försök med ex majoritetsstyre. Vi i kommunerna är trötta på att det ständigt tillsätts nya utredningar som bara förhalar kommunernas möjligheter att ex stärka fullmäktige. Det är trots allt vi i fullmäktige som är direktvalda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar