torsdag 21 oktober 2010

100 år sedan sista avrättningen


- Idag träffade jag två härliga entusiaster i Gävle, Katarina Kallings och Rolf Nilsson, som av Slottshäktet från 1732 och Cellfängelset från 1847 skapat Sveriges Fängelsemuseum.

Här möter jag även Erik Jansson som 1844 kommit i konflikt med statskyrkan. Mänskliga rättigheter som religions och yttrandefrihet existerade inte i Sverige på den tiden. Han lovade emellertid att sluta sprida sina tankar. Men det dröjde inte länge innan han på nytt förde ut tankar som statskyrkan inte gillade. Men vid fångtransporten från Alfta till Gävle rymde Erik. Därefter begav han sig till Illinois, USA och startade en religiös väckelserörelse - Jansoniterna.

Här möter jag också Sigrid Olsdotter Granlund, som 1777 satt på slottshäktet i väntan på sin avrättning. Hon "tillstår att hon efter att ha övat köttsligt umgänge med soldaten Per Flint, framfött ett levande flickebarn, som hon efter födslen mördat och å lönn lagt."

Vid björken (tv) avrättades 1893 Per Johan Pettersson, "Alftamördaren". Skarprättaren Albert Gustaf Dahlman använde handbila, en typ av yxa. Per Johan genomförde även den sista avrättningen i Sverige den 23 november 1910, men då med giljontin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar