tisdag 5 oktober 2010

Miljöpolitiken dominerade dagens möte


Under tisdagen konstaterade vi i Regionkommittén att det krävs ett större deltagande från de lokala och regionala myndigheternas sida för att den europeiska miljöpolitiken ska bli framgångsrik. Vi efterlyste ett tydligt löfte från Europeiska kommissionen om att aktivare engagera oss lokalt aktiva i beslutsfattandet.

Ett av de viktigaste kraven i det yttrande som vi antog är inrättandet av ett sjunde miljöhandlingsprogram, som bör utgöra en central aspekt i Europa 2020-strategin. Det finns talrika exempel i olika delar av unionen på att de lokala och regionala myndigheterna tagit initiativ i miljöskyddsfrågor när de nationella myndigheterna inte har lyckats agera, och vi anser att dessa exempel bör lyftas fram i högre grad. Exempelvis har de som undertecknat borgmästaravtalet förbundit sig att gå längre än de nationella regeringarna när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser, och vi föreslår nu att konceptet utvidgas till att även omfatta sådana områden som biologisk mångfald och avfallsåtervinning.

Under mötet undertecknade vi även ett samförståndsavtal mellan USAs borgmästarkonferens och EUs regionkommitte om begränsning av och anpassning till klimatförändringarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar