torsdag 15 november 2012

Höjd moms, bättre infrastruktur och Serbiskt besök

- Besök från Serbiska kommunförbundet när vi i SKL:s beredning för internationella frågor träffades. I Serbien är en ny lag på gång som ska stärka den lokala självstyrelsen. Därför är de nu här för att se och lära. Men bör inte lokala och regionala självstyrelsen förstärkas även i Sverige?

Innan dess fick jag höra förre finansminister Kjell-Olof Feldt om våra möjligheter att klara morgondagens välfärd. En mycket svår uppgift där oftast höjda skatter skapar grus i manskineriet. Men mer pengar måste gå till äldreomsorg och annan välfärd. Han ogillade höjd kommunalskatt och sänkt bolagsskatt. Satsa istället på skatten på konsumtion, dvs höjd moms, sa Feldt.

Även infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd gästade SKL. Sverige behöver ett transportsystem som binder samman hela landet och bidrar till fler jobb och konkurrenskraftiga företag, sa Catharina. Alliansregeringen vill satsa 522 miljarder kronor på infrastruktur under tolv år. Propositionen som ska antas av riksdagen i december syftar till att åstadkomma mer och bättre infrastruktur för pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar