fredag 11 september 2009

Vart tog han vägen?

- Regionkommittens presidiesammanträde höll idag till i Uppsala Konsert & Kongresshus. I pausen kunde vi njuta av strålande solsken.

Den ekonomiska krisen och dess påverkan på lokal och regional nivå var intressantaste punkten på dagordningen.

Mats Odell gästade oss och inledde debatten med att informera hur regeringen hanterat finanskrisen. Svenska skattebetalare kommer denna gång att gå ekonomiskt skadelösa åtminstone ur bankkrisen, som inledde lågkonjukturen. Staten säkrade insatta medel, som stigit i värde och leder till en vinst när andelarna säljs.

Anders Knape, ordförande i SKL och medlem i ReK, har tagit upp samtal med regeringen om att hitta lösningar på hur kommuner och landsting i framtida lågkonjukturer ska kunna göra behövliga investeringar. Offentliga sektorn bör ju helst inte satsa i hus, vägar och anläggningar under högkonjukturer, som bidrar till att överhetta marknaden. Istället bör det offentliga finna ett finansiellt sparande som möjliggör satsningarna under lågkonjukturer.

Ett annat stort problem inom EU är protektionismen. Det är svårt för politikerna att hålla fingrarna borta när arbetslösheten stiger. Det kan kortsiktigt ge positiva effekter med att gynna de egna, men det ställer till stora problem i framtiden. Speciellt i vårt exportberoende land.

När ledamöterna från EU:s länder gavs möjlighet att ställa frågor, så hade redan Mats Odell försvunnit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar