tisdag 9 februari 2010

Detaljplan för hästnära boende och snickeri vid Testeboån

- Har med förvåning tagit del av kommunens förslag att försöka kringgå det strandskydd som gäller för Testeboån på 200 meter som dessutom ligger vid ett Natura 2000-område. Enligt den nya strandskyddslagstiftning som gäller saknas särskilda skäl att kringgå strandskyddet. En lagstiftning som införts för att värna djur och natur, men som kommunen nu försöker kringgå genom att säga att planarbetet började innan den nya lagstiftningen trädde i kraft. OBS Gävle styrs av s, v och miljöpartister.


I den obebyggda skogen på Testeboåns norra sida mellan Forsby och Åbyggeby finns i förslaget till detaljplan ett småhusområde, snickeri, ridhus, stallar, 10 ha hästhagar och bl.a. en ridstig längs stranden. Dessutom ska en promenadstig anläggas längs stranden. Detta anser jag inte överstämmer med det miljöarbete som pågår längs Testeboån. De kvarvarande grönområden längs Testeboån bidrar idag till ett mycket rikt djurliv och en mångfald av både vanliga och sällsynta växter.

Den norra strandremsan är en häckningsplats för bl.a. vattenfåglar eftersom stranden till stora delar är fredad mot människor. Till och med uttern har återvänt. En mängd hackspettar finns numera i området, tack vare ett miljötänkande i avverkningen av skog. Om detaljplanen i nuvarande skick antas lär detta djur- och växtliv allvarligt påverkas.


Detaljplanen "Del av N Åbyggeby 2:28" finns utställd t.o.m 8 mars. Förslaget presenteras på internet: http://www.gavle.se/Bygga-bo--miljo/Kommunens-planarbete/Aktuella-planer-och-program/Norra-Abyggeby-228---soder-om-Milbostigen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar