onsdag 17 februari 2010

Jan Björklunds möte med Sandvik och A-G Rasjön

- Jan Björklund började dagen med ett besök på Sandvik. Ett företag som kommer att drabbas hårt om Sverige, som ex Tyskland, enbart försöker satsa på alternativen till kärnkraft. Tyskland satsar på kolkraft, vindkraft och nu behövs även mer naturgas från Ryssland via Östersjön.

Mycket av Sandviks produktion går till byggande av kärnkraftverk. Ett verk behöver mellan 20 000 och 25 000 rör. Flera andra länder, som England, Finland och nu USA, satsar på kärnkraft. Därför behöver Sandvik bygga ett nytt valsverk och ytterligare ett ska installeras för att klara produktionen.

Kärnkraft tillsammans med vattenkraft och nysatsning på vindkraft behövs för Sveriges energibehov. I dag står kärnkraftverken för över hälften av elproduktionen. Om kärnkraften skulle stängas skulle delar av Sandvik och flera andra industrier få problem.

Jag träffade Jan efter Sandvik-besöket i samband med ett lunchmöte i Gävle. Men då handlade diskussionen främst om det besvärliga arbetsmarknadsläget i vår region.

I samband med lunchmötet fick Jan även en pratstund med A-G Rasjön (t.v) vars far var Gustaf Andersson i Rasjön som var folkpartiets partiledare 1936-44. Men A-G är också känd som folkpartiets främsta Vasaloppsåkare. A-G har åkte 37 Vasa-lopp!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar