tisdag 16 februari 2010

Krokodiler, tigrar men ingen varg

- Vi mötte små bräckliga båtar nät vi åkte längs floden i södra Indien förra året. Det var fiskare som försökte få ihop en god fångst som skulle säljas på marknaden. Då och då såg vi även krokodiler längs stranden eller i vattnet. Fiskarna har levt i samklang med krokodilerna även om dom naturligtvis är ett allvarligt hot. Tigern är ett annat farligt djur i Indien, ännu farligare. Men naturligtvis är människan farligare för tigern, som kanske inom en snar framtid är utrotad?


I Sverige var vargen på väg att utrotas. Nu har vi åter fått ett antal vargar i skogarna. Men även här är djurens största fiende människan. Det har gått så långt att till och med kommunpolitiker i Nordanstig beslutat i kommunfullmäktige att försöka göra kommunen i norra hälsingland till en vargfri kommun! Inget vargrevir i vår kommun, var budskapet. Sorgligt, mycket sorgligt.


I Sverige brukar folk reagera mot valfångster, utrotningen av gorillor och tigrar, dödandet av krokodiler för skotillverkning osv osv Allt detta som vi har svårt att påverka. Med vilken trovärdighet kan vi med denna politik möta våra internationella vänner och föra fram våra åsikter om djurskydd mm.

1 kommentar:

  1. Instämmer till fullo med dig, Kenth! Hörde nyss sossen från Nordanstig i en debatt i radion och det lät mer än väl stolligt. Med hans argumentation om man inte har några vargar i Nordanstig nu så kan man därmed förbjuda dem där, så kan ju våra kommuner ta en del andra följdbeslut också. Varför inte passa på att förbjuda tigrar i Hofors och grisslybjörnar i Sandviken? Några sådan finns ju inte där heller och det finns nog även en massiv opinion mot att ha sådana djur i Gästrikeskogarna...Symbolpolitiska smockar i tomma luften ökar inte direkt förtroende för politiken.Per

    SvaraRadera