onsdag 9 december 2009

Europafrågor, integration och varm glögg

- Visst lyckades jag fixa en timmes ledig tid mellan SKL:s internationella dag och mötet med Nyamko Sabuni när det liberala nyhetsmagasinet NU bjöd på glöggfest i sina lokaler i Gamla stan. http://www.tidningen.nu/

Internationella dagen innehöll mycket matnyttig information. Ett axplock; Reflektioner av det svenska EU-ordförandeskapet, som mest kom att handla om viktiga institutionella frågor. Lissabonfördragets, som började gälla den 1 december, positiva effekter på offentlighetsprincipen och det lokala självstyret. Nya asyl- och migrationspolitiken i Stockholmsprogrammet, som Cecilia Malmström blir ansvarig för.

Kvällsmötet med Nyamko Sabuni, på söder i Stockholm. Hon berättade bl.a. om regeringens integrationsstrategi för nyanländas etablering på arbetsmarknaden. De ska direkt få etableringssamtal med Arbetsförmedlingen, bland annat för att få veta var i landet det finns bäst förutsättningar för jobb och bostäder. Af ska ha huvudansvaret för introduktionen, och en ny ersättning ska utgå vid aktivt deltagande i etableringsinsatser, dvs jobbförberedande insatser, sfi och samhällsorientering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar