fredag 18 december 2009

Satsa på Upptåget



- Under slutet av 2009 hade det kommit över 1 000 varsel om uppsägningar till Arbetsförmedlingarna i Gävleborg. Detta innebär 28% av alla varsel om uppsägningar i Sverige! Och fler kommer.

Huvudorsaken till denna situation är naturligtvis varslen i anslutning till nedläggningen av Ericssons. Sedan 1 oktober 2008 har hittills totalt 7 400 personer varslats om uppsägning i vårt län.

Det behövs konkreta åtgärder för att underlätta för de 850 varslade på Ericssons att hitta nya jobb. En åtgärd - förbättrad turtäthet för Upptåget söderut. Det skulle skapa förutsättningar att få jobb utan att tvingas flytta. Därför har jag motionerat till kommunfullmäktige och även tagit upp frågan med vår riksdagsman Hans Backman.

Överhettning med brist på bostäder och lokaler för företag i Uppsala- och Storstockholmsområdet ger nya möjligheter för Gävle, men även för övriga i länet. Den möjligheten måste vi ta tillvara. En utbyggnad av Upptåget bör ske inte bara till Gävle utan även söderut till Solna. Även till Stockholm C men inte förrän Citybanan är byggd.

Det är mycket viktigt att vidga Gävles arbetsmarknadsområde genom att turtätheten med hjälp av Upptåget förbättras mellan Gävle, Uppsala och Stockholm. Ett stort antal av Ericssons kompetenta personal bör ha goda möjligheter att kunna bo kvar i Gävle och arbeta söderut. Upptåget måste därför fungera som pendeltåg och målet bör vara att det blir två avgångar i timmen.

Ett bra utbyggt infrastrukturnät med goda teleförbindelser, järnväg och vägar är en förutsättning för att man ska kunna bo där man vill, jobba där det finns jobb och starta företag där man vill. En dålig infrastruktur blir också ett hinder när det gäller företagsetableringar.
Vi bör skapa förutsättningar för goda miljövänliga pendlingsmöjligheter söderut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar