måndag 31 januari 2011

Från ord till region


- Snön ligger tjock på sjön Varpen. I bakgrunden Bollnäs kyrka och kommunhuset.

De ledande politikerna och tjänstemännen från Gävleborg var samlade i Bollnäs för att skapa en läges- och målbild när vi nu ska gå från ord till bildandet av en större region. Naturligtvis knorrades det en del från folket i Nordanstig som vill norrut. Men vi vill samarbeta med Uppland och Dalarna. Gärna även med ex Västmanland och Örebro (Vilken stark Svealandsregion!)

I Gävleborg har vi behov av ett ännu närmare samarbete med Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hoppas att 2010 års val till landstinget var det sista landstingsvalet. Nästa gång, 2014, bör vi istället välja politiker till Region Svealand.

Gävleborgs flygfält heter Arlanda och Arlandas hemmahamn är Gävle hamn, varifrån flygbränslet forslas. Motorvägen har skapat bättre möjligheter för folket i Uppsala och Stockholm att ta sig till vårt län. Många länsbor pendlar numera till sina jobb och universitet i Uppland, Stockholm eller Kistaområdet. Vårt arbetsmarknadsområde knyts alltmer samman med Uppland och Dalarna. En gemensam tågsamordning med X-tågen, Upptåget och Bergslagstågen står på min önskelista. Detsamma med busstrafiken.

Sjukvård, arbetsmarknad och kommunikationer är några viktiga frågor som den framtida regionen kommer att jobba med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar