torsdag 20 januari 2011

Strong Europe with a Human Touch


- Ungerns ambassadör i Sverige, Gábor Szentiványi, gästade SKL:s beredning för internationella frågor. Rubriken är temat Ungerns EU-halvår. Till hösten tar Polen över. Några frågor som nu tas upp: Tillväxt och sysselsättning, samt bättre budgetdisciplin (Sverige framhölls som föredömme). Ett starkare Europa genom EU 2020. Asyl och brottsbekämpning. Utvidgning och grannskapspolitik, bl.a sade ambassadören att de själva vill skapa bättre relationer med Ukraina och Ryssland.

Naturligtvis kom den nya lagen upp som ger myndigheten i Ungern rätt att straffa massmedier för ”brott mot politisk balans”, vilket strider mot den europeiska pressfriheten. Gábor sa att lagen kommer att rättas om EU kräver det. Jag tvivlar.

Till det positiva hör att Ungern hoppas kunna slutföra förhandlingarna med Kroatien om medlemskap. Vidare att bygga upp en strategi kring Donau, enligt samma mall som Östersjöstrategin. Där gäller det att tillsammans med de andra länderna runt floden ta upp frågor som transporter, turism och miljöproblem, exempelvis att översvämningar blir allt vanligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar