fredag 28 januari 2011

Andra dagen av Regionkommittens möte


- Ett gemensamt europeiskt järnvägsområde stod först på dagordning. Det är bl.a. viktigt att vi mer aktivt arbetar för en gemensam ledningsterminologi, arbetsregler och trafikledningssystem för att effektivisera trafiken.

Andra större frågor på dagordningen var Grönboken med sikte på tillräckliga, långsiktigt bärkratiga och trygga pensionssystem i EU. Vidare frågan om odling av genetiskt modifierade organismer

Regionkommittén är EU:s regionala och lokala företrädare. Vi har 344 ledamöter från EU:s 27 medlemsstater. Uppdraget är att involvera medborgare och myndigheter på regional och lokal nivå i EU:s beslutsprocess och informera om EU:s politik. Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och rådet är skyldiga att rådfråga kommittén på politiska områden som berör kommuner och regioner. Kommittén kan väcka talan vid EU-domstolen om våra rättigheter inte respekteras eller om vi anser att EU-lagstiftning strider mot subsidiaritetsprincipen eller åsidosätter regionala eller lokala befogenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar