onsdag 28 oktober 2009

EU:s råvaruförsörjning finns i norr

- Ted Bergman, Bryssel (t.v), Lena Ågren, Ingegerd Bredberg (båda Gävle) och Ulf Grape, Skellefteå på en liten eftersits efter det officiella programmet.

Central Swedens Brysselkontor anordnade ett seminarium under rubriken ”Botniska Korridoren – den ekonomiska godspulsådern i Norra Europa”. Seminariet belyste främst den strategiskt viktiga transportkorridor som sammanlänkar svenska och finska industrier. Botniska korridoren kopplar inte enbart samman den norra leden med den Nordiska triangeln, den utgör även en öst-västlig länk för Sverige och Finland till Norge samt fungerar som en transportmöjlighet för industrier att nå Ryssland.

En stor del av EU:s råvarutillgångar härstammar från industrierna i norra Europa. Exempelvis kommer 90 % av den europeiska järnmalmsutvinningen från Norrbotten. Värdet av nettoexporten av råvarorna är viktig för såväl svensk som finsk och europeisk ekonomi.
Det är nödvändigt att vi som finns norr om Stockholm och Helsingfors tillsammans jobbar för att skapa en effektiv transportkorridor för råvaruindustrier i norra Europa att kunna nå övriga delar av EU.

Seminariet betonade skogs- och gruvindustrins behov av en effektiv transportkorridor och hur detta mål kan uppnås på ett miljömässigt och kostnadseffektivt sätt. Jag betonade, för att få ett hållbart framtida transportsystem i europa, så måste vi skapa ett effektivt alleuropeisk järnvägsnät som är av hög kvalitet beträffande spår, tillförlitlighet och snabbhet.

1 kommentar:

  1. Det är försent att börja tänka sig om möjligheter att nå Ryssland. De lojala skogs tullavgifter kommer att höjas efter ett år. Vi har nog tillräckligt investeringar i från de adekvata länder. Ni får koppla er hur som helst, bara ta det lugnt avgående Ryssland.

    SvaraRadera