Under förra mandatperioden var jag med i SKL:s (Svenska Kommunförbundets och Landstingsförbundet) demokratiberedning och arbetade fram ett förslag under rubriken ”Brytpunkt - politikens roll i framtiden”. SKL beslutade om hur förbundet ska arbeta vidare för att främja den lokala och regionala demokratins förnyelse utifrån programarbetet. Men det handlade även om att genom ny lagstiftning söka vidga förutsättningarna för kommuner och landsting att själva utforma sina demokratiska institutioner.
SKL föreslog därför regeringen viss försökslagstiftning från 2011 men även att skapa förutsättningar för kommuner att själva utforma den lokala demokratin.
Regeringen var inte beredda att då prioritera arbetet med de konkreta förslagen i vår skrivelse utan hänvisade till nya framtida utredningar….
Nu kommer troligen SKL att pånytt föreslå regeringen att utreda möjligheterna till en försökslagstiftning för att ge möjlighet att pröva åtgärder som kan bidra till demokratins förnyelse.
Exempel på områden som SKL återigen vill lyfta fram är: Förstärkt initiativrätt och beredningsfunktion för fullmäktige - Förtydligad roll för fullmäktiges presidium – Införandet av majoritetsstyre - Färre ledamöter i fullmäktige - Direktvalda områdesstyrelser i bostadsområden och bygder.
Trots regeringens avoga inställning så håller vi i Gävle på med att undersöka möjligheterna till majoritetsstyre för nästa mandatperiod. Det skulle innebära att kommunstyrelsen enbart består av ledamöter från de partier som ingår i den styrande majoriteten. Syftet är att tydliggöra det politiska ansvaret, stärka den politiska styrningen av förvaltningen och att göra fullmäktige till den viktigaste arenan för politisk debatt. Det är då viktigt att oppositionens resurser och arbetsmöjligheter säkras - bland annat genom att fullmäktigeberedningar inrättas där oppositionen kan medverka i beredningen inför beslut i fullmäktige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar