torsdag 29 oktober 2009

Mycket på gång under svenska ordförandeskapet

- Det finns ett centrum för EU-information i Stadsbiblioteket i Gävle - Europa Direkt. Men du kan även använda webbplatsen www.gavle.se/eu för att ställa frågor och söka information. Dessutom finns det en gratis, europeisk telefonlinje till Europa Direct där du kan ställa frågor: 00 800 67891011.

Europa Direkt bjöd på en intressant föreläsning om Sveriges ordförandeskap i EU. Kristina Zetterström och Nanna Kallas från regeringskansliet gav senaste nytt om det svenska ordförandeskapet.

Kostnaden för att förbereda och genomföra det svenska ordförandeskapet beräknas bli 890 miljoner kronor. Ungefär hälften av pengarna bekostar de 113 (prel.) möten som äger rum i Sverige. Övriga utgifter rör kommunikationsinsatser, medie- och kultursatsningar, kompetensutveckling och personalförstärkning på departementen och några viktigare utlandsmyndigheter.

De största och viktigaste utmaningarna är förstås ekonomin, sysselsättningen och klimatet – frågor som påverkar var och en av EU:s medborgare. Men även exempelvis Östersjösamarbetet och Stockholmsprogrammet ägnas stort utrymme. Stockholmsprogrammet gäller polis-, gräns- och tullsamarbetet, räddningstjänst, rättsliga frågor, asyl, migration och viseringspolitik för perioden 2010-2014.

Och visst vore det härligt om Sveriges ordförandeskap kunde avslutas med att det nya Lissabonfördraget sjösätts!

Läs mer om ordförandeskapet: http://www.se2009.eu/sv

PS Skulpturen = Tredelad vilande figur, draperad, Henry Moore, 1976. Gåva av GDJ-fonden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar