torsdag 15 oktober 2009

Lindy hop och kulturdebatt i Sjömanskyrkan

Ikväll bjöds vi på Lindy hop, som även kallas Jitterbug. Dansen skapades i Harlem på 20-talet, som en utveckling ur Charleston.

Många kulturyttringar ryms i den gamla Sjömanskyrkan som byggdes 1891 och har sedan dess huserat bl.a. sjömän, bibliotek, Folkteatern, café – och de senaste 20 åren föreningen Musikhuset som är en ideell förening med två medlemmar: ABF och Vuxenskolan. Grundtanken är att vara en mötesplats för kulturintresserade i Gävle.

Anders Åkesson från riksdagens kulturutskott informerade om kulturpropositionen "Tid för kultur". Jag gav min åsikt över kultursatsningen ur ett regionalt perspektiv. Meningen är ju att staten flyttar kulturpengarna till oss i regionerna. Passade även på att redovisa hur vi i EUs Regionkommitte ser på kulturen - satsa på kulturens mångfald, men besluten ska tas på lokal och regional nivå.

PS Socialdemokraterna var starkt pådrivande för att riva Sjömanskyrkan på 70-talet. Efter intensivt kampanjarbete från Folkpartiet så räddades kyrkan. Folkpartiet är det parti som under lång tid varit mest aktivt ifråga om Gävles kulturminnesvård, till stor del genom de insatser "Mr Gävle" Folke Löfgren gjorde (nej, vi är inte släkt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar